Burrito z czerwoną fasolą i kukurydzą. Fit meksykańskie burrito 5/5 (1)

IMG_4845

Gwarantuję Wam, że każda osoba, która zrobi tą wersję burrito będzie zachwycona. Przepis jest banalnie prosty, łatwy i niebiańsko smaczny. Uwielbiam wersję nieco pikantniejszą, ale śmiało można kombinować z przyprawami wedle uznania. Burrito smaczne jest na ciepło i na zimno! Można śmiało wykorzystać jako lunch, czy główne danie. Polecam, polecam i jeszcze raz polecam przepis!

Składniki:

– 6-8 placków tortilli (zależy od wielkości)

– Puszka czerwonej fasoli

– Mięso mielone wołowe 500 g

– Czerwona cebula

– Puszka kukurydzy

– 1-2 łyżki przecieru pomidorowego

– 1-2 kulki mozarella

– 3 ząbki czosnku

– pieprz, sól, słodka papryka, ostra papryka (ewentualnie chili), bazylia

Sposób przygotowania:

Zaczynamy od farszu. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę, podsmażamy na patelni na łyżce oleju, po chwili dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Mieszamy i wrzucamy mięso. Po około 5 minutach dodajemy puszkę czerwonej fasoli, kukurydzę, przecier pomidorowy i pokrojoną w kostkę mozarellę. Przykrywamy i dusimy około 20 min, raz na jakiś czas mieszając. W tym czasie nagrzewamy piekarnik do 180 stopni.  Pod koniec duszenia przyprawiamy gotowy farsz wedle upodobania; ja zawsze robię nieco pikantną wersję jak klasyczne burrito; pieprz, sól, bazylia, słodka papryka i dość dużo ostrej papryki. Farsz powinien być dość gęsty. Na tortillę nakładamy farsz, posypujemy serem mozarellą, żeby ładnie skleiło placki i zawijamy w kopertę. Zawsze zaczynam od dołu, później lewa strona i prawa, jeśli będzie Wam się rozwalać placek (wszystko zależy od placków) użyjcie wykałaczek. Tak przygotowane tortille wkładamy do nagrzanego piekarnika na około 10 min, do zarumienia się placków.

IMG_4837

IMG_4847

IMG_4850

IMG_4851

IMG_4852

Oceń post

Pati

2 Comments

  1. Wygląda przepysznie! :) Koniecznie muszę wypróbować Twój przepis!
    Bardzo zachęcająco wyglądają przepisy, które wrzucasz. Ja też staram się jeść zdrowo i regularnie, najczęściej więc korzystam z cateringów dietetycznych, bo jestem zabiegana i nigdy nie mam czasu gotować.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *