Pesto z bazylii i fistaszków, orzeszków ziemnych – najlepszy przepis FIT No ratings yet.

IMG_4872

Dawno nie robiłam domowego pesto, gdzie jestem jego olbrzymią fanką. Postanowiłam wykorzystać produkty, które miałam w domu- takie przepisy zawsze wychodzą najsmaczniejsze; coś z niczego. Pesto wyszło mega smacznie, to jeden z moich ulubionych i sprawdzonych przepisów! Najczęściej w składnikach wymieniam orzechy, a pozostałe proporcje zostają podobne. Drugim faworytem, jeśli chodzi o pesto jest z pistacjami przepis TUTAJ , jednak wersja z pistacjami jest droższa, a jestem zwolenniczką tanich rozwiązań, dlatego też orzeszki ziemne sprawdzą się naprawdę dobrze. 

Jeśli chcecie uzyskać znakomity smak pamiętajcie, żeby prażyć orzechy przed zmiksowaniem składników! Pesto będzie ciemniejsze co widać na zdjęciach, ponieważ orzeszki lekko się zarumienią, ale w smaku jest o niebo smaczniejsze.

Nie ma sensu kupować gotowego pesto w sklepie, ponieważ po pierwsze ciężko dostać naprawdę smaczne, po drugie są dość drogie i nie mają czystego składu. Oczywiście są sytuacje, gdzie nie mam np świeżej bazylii, a pojawia się ochota na pesto, wtedy kupuje w lidlu, ponieważ jest za około 5 zł, skład ma całkiem ok i w smaku jak dla mnie jest najlepsze. To tak w ostateczności.

Składniki:

– Drzewko bazylii (świeże liście)

– 3 łyżki orzeszków ziemnych

– 3 ząbki czosnku

– sok z połówki cytryny

– 5-6 łyżek oliwy z oliwek

– pieprz, sól

Sposób przygotowania:

Orzeszki ziemne prażymy na patelni, często mieszając, aż do uzyskania jasnobrązowego koloru. Listki bazylii, czosnek, przestygnięte orzeszki, oliwę, i sok z cytryny wkładamy do blendera i miksujemy – ja użyłam rozdrabniarki, jak ktoś ma polecam, jest dużo dokładniejsza i wygodniejsza. Osobiście pesto miksuję kilka sekund, żeby konsystencja była z grudkami (osobiście preferuję). Można miksować trochę dłużej, wtedy uzyskamy jednolitą masę. Kwestia upodobania. Dodajemy sól, pieprz i mieszamy. Gotowe pesto można trzymać kilka dni w lodówce.

Przykłady innych pesto znajdziecie w dwóch innych przepisach:

SPAGHETTI Z PESTO Z RUKOLI I ORZECHÓW WŁOSKICH

TAGLIATELLE Z PESTO I KREWETKAMI – ROMANTYCZNA KOLACJA

 

 

IMG_20190924_213940

IMG_4877

Oceń post

Pati

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *