Zdrowe jedzenie do pracy- jak planować? 5/5 (2)

IMG_4323

Większość osób ma problem z planowaniem posiłków do pracy. Nie wie jak się za to zabrać, od czego zacząć, jak rozsądnie robić zakupy i jakie są alternatywy dla kanapek. Znałam ten problem, jednak od kilku lat doskonale sobie radzę z organizacją posiłków. Mało tego- dania, które przygotowuję są wręcz błyskawiczne, ponieważ cenię sobie swój czas i nie chcę spędzać pół dnia w kuchni, gdzie pracuje na pełen etat, trenuje, zajmuje się blogiem, uczę się angielskiego i kilka innych rzeczy, więc…. jakbym miała spędzać dodatkowo 1-2 h dziennie w kuchni to moja doba musiałaby mieć 30 h. Ustalam priorytety w życiu prywatnym, zawodowym jak i kulinarnym! Zdradzę Wam kilka banalnych patentów!

STWÓRZ PODSTAWOWĄ BAZĘ SWOICH ULUBIONYCH PRZEPISÓW

Lubię eksperymentować i bardzo często gotuje nowe potrawy, jednak mam swoją podstawową bazę ulubionych i sprawdzonych przepisów, które ratują mnie w każdej sytuacji- są proste i szybkie. Kilka moich ulubionych potraw,  którymi się ratuje nie mając na nic czasu to:

– Serek wiejski z warzywami, kiełkami, rzodkiewką, pomidorkami – od wyboru do koloru, ale zawsze na słono.

– Pokrojone owoce z jogurtem naturalnym i płatkami owsianymi

Twarożek z owocami

– Owsianka

– Różnego rodzaju koktajle np. z masłem orzechowym, truskawkowo bananowy, z banana i kiwi

Makaron z warzywami

Ryż z warzywami

– Różnego rodzaju omlety- szczególnie omlet bananowy, czy też wytrawny 

– Sałatki np. grecka, brokuł z fetą, z hummusem

– Makaron z pesto

I dużo, dużo więcej.  Mając podstawową bazę posiłków nie będziesz mieć problemu z zastanawianiem się co zrobić, jeśli się nie ma za dużo czasu na gotowanie.

 

IMG_0660

ZAMRAŻARKA

Od kilku lat posługuje się metodą mrożenia posiłków, która świetnie się sprawdza. Metoda polega na gotowaniu podwójnej porcji po to, żeby móc część porcji zamrozić i wykorzystać w innym dniu. Zamrażam gotowe produkty, surowe, wymieszane ze sobą składniki, zupy czy nawet…. pieczywo.

 

Często też mrożę gotowe posiłki, żeby nie mieć problemu w dniu, w którym nie mam czasu, ani ochoty gotować. Bardzo wygodna i praktyczna metoda.

PLANOWANIE

Planowanie, czyli coś co tygryski lubią najbardziej. Na początku nie znosiłam, nie potrafiłam, nie lubiłam i w ogóle byłam na NIE, jeśli chodzi o planowanie czegokolwiek. Przekonałam się do tego jakiś czas temu i naprawdę pomaga! Wystarczy zapisać sobie na kartce co w jakim dniu się przygotuje do jedzenia- orientacyjnie, po to żeby wykorzystać każdy składnik, który ma się w lodówce i nie marnować jedzenia, jak i nie tracić czasu na zastanawianie się co dziś na obiad.

U mnie sprawdza się zaplanowanie 2 posiłków dziennie- 2 śniadanie i obiad. Śniadania u mnie bardzo często się powtarzają, więc nie mam problemu z tym, ponieważ wiem na co dobrze reaguje mój organizm i co mu służy. Z kolacją też nie mam problemu, bo przeważnie są to warzywa. Planuje tylko drugie śniadanie i obiad.

IMG_0614

 

PRACA

W zależności od wykonywanej pracy jak i godzin pracy wszystko można dopasować. U mnie są to stałe godziny, więc łatwiej mi wszystko zorganizować, jednak pamiętam momenty, gdy pracowałam po kilkanaście godzin dziennie i była to praca fizyczna, wtedy te posiłki były inaczej planowane. Tak samo, gdy pracowałam na zmiany- one również były inaczej dopasowane. Najłatwiej i najszybciej się planuje mając stałe godziny pracy, jednak przerabiałam każdą metodę pracy i da się wszystko zaplanować. Kwestia chęci.

CEL

Pamiętaj również, że posiłki przygotowuje się pod dany cel. Inaczej będzie w przypadku osoby odchudzającej się, inaczej u osoby, która przygotowuje się do zawodów, a inaczej, gdy po prostu chce się zdrowo odżywiać. Po ustaleniu własnego celu, łatwiej będzie wziąć się za konkretne planowanie posiłków.

20190406_102724

 

Masz jakieś sprawdzone metody na planowanie posiłków? Pamiętaj, że możesz zarejestrować się do mojego newslettera, gdzie będziesz na bieżąco otrzymywał powiadomienia o nowych postach i różnych dodatkach, które otrzymują osoby zapisane do newslettera. Zapisać się możesz po prawej stronie pod moim zdjęciem.

 

 

Oceń post

Pati

2 Comments

  1. Mi zawsze szkoda czasu na przygotowywanie posiłków do pracy i jem to co akurat jest w kafeterii, ale pora chyba się wziąć za gotowanie

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *