Spaghetti z pesto z rukoli i orzechów włoskich No ratings yet.

IMG_4705

 

Uwielbiam domowe pesto! Za każdym razem staram się robić z innych składników. Było tradycyjne pesto bazyliowo-pistacjowe (kliknij TUTAJ) , więc czas przyszedł na pesto z rukoli i orzechów włoskich. Przygotowanie zajmuje niecały kwadrans, a mamy zrobiony szybki i zdrowy obiad. Kilka składników, kilkanaście minut i efekt jest zaskakujący. Szybkie, lekki i smaczne danie!

Składniki:

– makaron pełnoziarnisty ( u mnie spaghetti)

– duże opakowanie rukoli

– 2 duże ząbki czosnku

– garść orzechów włoskich

– łyżka soku z cytryny

– 6 łyżek oliwy z oliwek

– sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Makaron gotujemy al dente i w tym czasie przygotowujemy pesto. Rukolę, 2 ząbki czosnku, orzechy włoskie (oczywiście wszystko obrane) wrzucamy do malaksera (jeśli nie macie, wystarczy blender ręczny) dodajemy oliwę z oliwek, sok z cytryny, łyżka wody sól i pieprz. Miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji. Ugotowany makaron odlewamy i NIE zalewamy gorącą wodą. Makaron wraz z pesto mieszamy, aż gorący makaron oblepi się sosem. Jeśli sos jest zbyt gęsty, dodajemy odrobinę wody.

Obiad gotowy!

IMG_4697

IMG_4705

IMG_4688

IMG_4694

Oceń post

Pati

5 Comments

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *