Wege chili sin carne 5/5 (1)

Processed with VSCO with f2 preset

Jeden z szybszych i smacznych obiadów, który praktycznie sam się robi! Odmiana wegetariańska bez mięsa z dodatkiem ciecierzycy. Bardzo smaczne, ekspresowe i zdrowe danie!

Składniki:

– Puszka fasoli czerwonej
– Puszka pomidorów
– 250 g ryżu brązowego
– 200 g ciecierzycy (użyłam ze słoika w zalewie)
– 1 czerwona cebula
– 1 ząbek czosnku
– Oliwa z oliwek, sól, pieprz, bazylia

Sposób przygotowania:

Ryż gotujemy wedle instrukcji na opakowaniu. Na patelni rozgrzewamy łyżeczkę oliwy po czym dodajemy pokrojoną w kostkę czerwoną cebulę i ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę. Dodajemy puszkę pomidorów, czerwonej fasoli i ciecierzycę- gdy ryż będzie gotowy dodajemy do naszej mieszanki i trzymamy na ogniu dopóki ryż lekko nie napęcznieje. Przyprawiamy- sól, pieprz, bazylia. Po zdjęciu z ognia czekamy około 10 min, żeby ryż wchłonął wodę. Smacznego!

img_3737

 

 

 

 

Processed with VSCO with f2 preset

Processed with VSCO with f2 preset

Processed with VSCO with f2 preset

Oceń post

Pati

4 Comments

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *