Wege chili con carne No ratings yet.

Processed with VSCO with f2 preset

Jeden z szybszych i smacznych obiadów, który praktycznie sam się robi! Odmiana wegetariańska bez mięsa z dodatkiem ciecierzycy. Bardzo smaczne, ekspresowe i zdrowe danie!

Składniki:

– Puszka fasoli czerwonej
– Puszka pomidorów
– 250 g ryżu brązowego
– 200 g ciecierzycy (użyłam ze słoika w zalewie)
– 1 czerwona cebula
– 1 ząbek czosnku
– Oliwa z oliwek, sól, pieprz, bazylia

Sposób przygotowania:

Ryż gotujemy wedle instrukcji na opakowaniu. Na patelni rozgrzewamy łyżeczkę oliwy po czym dodajemy pokrojoną w kostkę czerwoną cebulę i ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę. Dodajemy puszkę pomidorów, czerwonej fasoli i ciecierzycę- gdy ryż będzie gotowy dodajemy do naszej mieszanki i trzymamy na ogniu dopóki ryż lekko nie napęcznieje. Przyprawiamy- sól, pieprz, bazylia. Po zdjęciu z ognia czekamy około 10 min, żeby ryż wchłonął wodę. Smacznego!

img_3737

 

 

 

 

Processed with VSCO with f2 preset

Processed with VSCO with f2 preset

Processed with VSCO with f2 preset

Oceń post

Pati

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *