Krupnik z kaszą jaglaną- wege No ratings yet.

img-7553

Krupnik podbił serca absotlunie wszystkim domownikom. Jestem olbrzymią fanką wszelkiego rodzaju kremów, rzadziej robię zupy, jednak ta zdecydowanie stała się jedną z moich ulubionych! Kasza jaglana ma przepyszny posmak, całość – dzięki świeżym ziołom- smakuje obłędnie! Jest bardzo gęsta, sycąca i zdrowa. Oczywiście przepis wege! Mogę się pochwalić, że nie jem mięsa już od 8 miesięcy i absolutnie mi go nie brakuje :-) Koniecznie spróbuj taka wersją krupnika!

Składniki:

– 2 l bulionu warzywnego
– 200 g kaszy jaglanej
– 2 marchewki
– 2 pietruszki
– duża cebula
– 2 duże ząbki czosnku
– natka koperku
– natka pietruszki
– pieprz ziołowy
– sól himalajska

Sposób przygotowania:

Gotujemy bulion warzywny (bulion należy przygotować wcześniej lub można użyć DOMOWEJ kostki rosołowej- przepis na kostkę domowej roboty znajdziesz TUTAJ). Zalewamy kaszę jaglaną dwa razy wrzątkiem, za każdym razem wyciskając wodę i przelewając zimną wodą, żeby usunąć gorzki posmak. Obieramy warzywa i kroimy je w kostkę. Gdy bulion będzie się gotować, wrzucamy warzywa i gotujemy przez 10 min. Przeciskamy czosnek przez praskę i dodajemy do zupy wraz z kaszą. Gotujemy 15-20 min sprawdzając czy warzywa są miękke, a kasza gotowa. Pod koniec gotowania dodajemy świeże zioła i przyprawiamy pieprzem ziołowym i solą himalajską. Gotowe!

img-7551

img-7559

Oceń post

Pati

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *