Jak wybrać dobry chleb? Przepis na domowy, zdrowy chleb! No ratings yet.

chleb-b

W dzisiejszych czasach niesamowicie ciężko dostać dobre pieczywo, które posiada tylko cztery składniki: mąkę, wodę, zakwas i sól. Niestety w większości przypadków są różne dodatki w postaci cukru, syropu glukozowo-fruktozowego, karmelu, stabilizatorów czy substancji zagęszczających co powoduje, że zamiast chleba otrzymujemy chemię w postaci chleba. Osobiście staram się bardzo mocno ograniczyć pieczywo, jednak nie uważam, że jest to zły wybór i nie należy w ogóle jeść pieczywa! Wystarczy sięgać po dobry i właściwy chleb, a jeszcze lepiej jeśli piecze się samemu w domu! Przepis na rewelacyjny chleb, który piekłam już kilka razy znajdziesz na końcu artykułu.

Podróbki pieczywa

bread-1750987_1920
W większości przypadków na pierwszym miejscu etykiety znajdzie się cukier, słód, mleko w proszku, aromaty, karmel, wzmacniacze smaku czy konserwanty. Oczywiście, że najlepszym wyborem jest pieczenie chleba w domu, jednak nie każdy ma możliwości i czas. W większości przypadków pieczywo szczególnie w supermarketach są sztucznie nadmuchane, przypominają wręcz watę, kruszą się, łamią i są nafaszerowane chemią. Niestety piekarze, żeby zaoszczędzić zamiast prawdziwego chleba pieką zwyczajną chemię w postaci chleba. Mnóstwo osób kupuje najtańsze pieczywo, bo nie ma to dla nich znaczenia i mało tego są totalnie nieświadomi co w sobie kryje taki chleb.

Na co trzeba zwracać uwagę wybierając pieczywo?

– Zakwaszacze i ulepszacze- E322, E330. Jeśli widnieje taka informacja na etykiecie to wiedz, że to czysta chemia.
– Chleb z napisem „nie zamrażać” również taka informacja powinna wzbudzić Twoją czujność, ponieważ najprawdopodobniej świadczy to o tym, że chleb został rozmrożony tuż przed wyłożeniem na sklepową półkę
– Chleb zapakowany hermetycznie z przedłużoną datą ważności na 100% ma w sobie konserwanty
– Jeśli na etykiecie jest napisane „karmel” lub „barwiony karmelem” to znaczy, że chleb jest zafarbowany, a sprzedają go jako razowy/graham

– Dobry chleb jest ciężki i dość twardy. Po przekrojeniu nie powinien się kruszyć, łamać i nie powinny tworzyć się w nim dziury, kiedy smaruje się go masłem.
– Dobry chleb zachowuje bardzo długo świeżość i nie pleśnieje!
– W przypadku napisu „chleb pełnoziarnisty” trzeba sprawdzić skład, ponieważ powinien być wyprodukowany z mąki otrzymanej z pełnego przemiału ziarna, bogatej w błonnik np. mąka razowa typ 2000. Jeśli na etykiecie widnieje informacja „pszenna typ 750”, „żytnia typ 720” to oznacza, że jest to mąka jasna, która nie ma żadnych zdrowotnych właściwości.
– Dobrym pomysłem jest zakup pumpernikiela ze śruty żytniej, bez zawartości drożdży.

MĄKA, A „MĄKA”

food-3097920_1920
Kilka informacji o mące, ponieważ mnóstwo osób jest nieświadomych i jeśli widzi na etykiecie napis „żytnia typ 720” to będzie się sugerować słowem ŻYTNIA- czyli „zdrowa”, a wcale tak nie jest.
Zacznę od tego, że biała mąka jest mąką oczyszczoną, pozbawioną witamin i soli mineralnych działa jak tzw. „zaklejacz” jelit i nie dostarcza żadnych wartości organizmowi. Panuje jedna najważniejsza zasada o której należy pamiętać:

IM MĄKA MA WYŻSZY NUMER, TYM JEST ZDROWSZA

Najzdrowszą mąką jest graham typ 1850, razowa typ 2000 i z pełnego przemiału typ 3000.
Najbardziej bezwartościową mąką jest tortowa typ 450, poznańska typ 550, luksusowa typ 550

PRZEPIS NA DOMOWY CHLEB

Ten przepis jest moim faworytem, jeśli chodzi o pieczony chleb ponieważ jest tu tyle ziaren, że wystarczą dwie małe kromki, żeby się nasycić, dodatkowo wystarcza na bardzo długo. Piekłam go już kilka razy i za każdym razem wracam do tego przepisu. Jeśli ma się składniki w kuchni to przygotowanie zajmuje dosłownie kilka minut!

chleb-b

Składniki:

– 125 g sezamu
– 125g ziaren słonecznika
– 125 g pestek dyni
– 125 g siemienia lnianego
– 2-3 łyżeczki czarnuszki
– 4 jaja
– 50 ml oliwy z oliwek
– 1 łyżeczka miodu
– 1 łyżeczka soli himalajskiej

Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki wymieszać w misce i pozostawić na 30 min do nasiąknięcia ziaren. Formę keksową wysmarować masłem i obsypać mąką kukurydzianą lub wsadzić papier do pieczenia. Masę chlebową włożyć do formy i wyrównać. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 160 stopni i piec około 50 min.

chleb-a

 

Oceń post

Pati

2 Comments

  1. Uwielbiam takie domowe chleby. Te sklepowe są bardzo często, niestety nafaszerowane chemią. Mało kto sam piecze chceb, ale wtedy mamy pewność, że jest zdrowy. Wspaniały przepis i składniki są bardzo dobre:)

    • Tak dokładnie :) Mało osób też wie, że upieczenie domowego chleba wcale nie wymaga dużo czasu i specjalnych umiejętności :)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *