Zielony makaron z pomidorami i tuńczykiem No ratings yet.

img_9255

Pomysł na ten obiad powstał zupełnie przypadkiem. Lodówka świeciła pustkami, więc postanowiłam wykorzystać to co mam i tak wyszedł przepyszny obiad, który zaskoczył mnie swoim smakiem! Koniecznie musisz spróbować :) Sos powstał z połączenia szpinaku, awokado, jogurtu i cytryny. W smaku jest niezwykle delikatny, sycący i wyszło go baaardzo dużo. Lepiej byłoby wykorzystać świeży szpinak niestety dysponowałam tylko mrożonym, ale jeśli masz w domu świeży to zdecydowanie go wybierz.

Składniki:

– 300 g makaronu pełnoziarnistego
– 400 g szpinaku mrożonego (świeży będzie lepszy)
– 1 duże awokado
– 2-3 pomidory
– Jogurt naturalny gęsty duży
– 3 ząbki czosnku
– sok z całej cytryny
– tuńczyk w puszce
– pół szklanki wody
– pieprz, sól, bazylia

Sposób przygotowania:

Makaron gotujemy według instrukcji na opakowaniu al dente. Szpinak, awokado, jogurt naturalny, 3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę, sok z cytryny wkładamy do blendera. Miksujemy i po chwili dodajemy pół szklanki wody, jeśli sos nadal jest zbyt gęsty wlewamy kolejne pół szklanki wody. Na patelnię rozgrzewamy łyżkę oliwy, wrzucamy makaron z naszym sosem, pomidorki pokrojone w kostkę i tuńczyka. Przyprawiamy wedle uznania. Mieszamy i trzymamy kilka minut na małym ogniu. Smacznego!

img_9256

img_9254

img_9260

Oceń post

Pati

One Comment

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *