Fit faszerowane bataty No ratings yet.

Processed with VSCO with f2 preset

Uwielbiam bataty odkąd je odkryłam dość często u mnie goszczą. Tym razem postanowiłam wypróbować faszerowane bataty z rukolą i sosem czosnkowym. Co za kosmos! Niesamowicie smaczne lekko pikantne przez peperoni (jeśli nie lubisz pikantnych rzeczy to zdecydowanie sobie odpuść peperoni). Dużą zaletą jest to, że są tak samo smaczne na ciepło i zimno. Idealne na obiad, kolacja czy też lunch do pracy!

Składniki:

ilość dodatków wedle uznania – ja zawsze dodaje je na „oko”

– 4 większe bataty
– Ser feta
– Suszone pomidory
– Rukola
– Pomidorki koktajlowe
– Papryka pepperoni (można pominąć, jeśli chcesz mieć łagodną wersję)
– Czerwona cebula
– Jogurt naturalny
– 2 ząbki czosnku
– Pieprz, sól, bazylia, sok z cytryny

Sposób przygotowania:

Bataty myjemy i kroimy wzdłuż na dwie części. Układamy je na papier do pieczenia i wkładamy do nagrzanego pieca w 200 stopniach na około 30 min – bataty w środku mają być miękkie. W tym czasie przygotowujemy farsz. Ser rozkruszamy, dodajemy pokrojone w małe kawałki suszone pomidory, pomidorki koktajlowe, papryke peperoni (można pominąć, jeśli nie chcesz mieć ostrej wersji), czerwoną cebulę i rukolę. Wszystkie dodatki mają być bardzo drobno pokrojone.

Czas na sos- jogurt naturalny (gęsty) przekładamy do miseczki, dodajemy 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę, pieprz, sól, bazylia i odrobina soku z cytryny. Mieszamy i wkładamy do lodówki.

Gdy bataty są już gotowe wydrążamy miąższ ze środka łyżką uważając, żeby zostawić trochę po bokach i przekładamy do miseczki z farszem. Mieszamy. Przyprawiamy : sól, pieprz, bazylia. Gotowy farsz nakładamy do wydrążonych łódeczek z batatów. Wstawiamy z powrotem do piekarnika i pieczemy jeszcze przez 10-15 min. Po wyjęciu podajemy z dipem czosnkowym i rukolą. Smacznego!

img_3047

img_3056

img_3057

img_3058

Processed with VSCO with f2 preset

Processed with VSCO with f2 preset

Processed with VSCO with f2 preset

 

 

 

Oceń post

Pati

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *