Tarta ze szpinakiem, suszonymi pomidorami i fetą No ratings yet.

img_7786

Rzadko robię tarty, jednak raz na jakiś czas (właściwie jak najdzie ochota) to je robię. Tym razem postawiłam na wersję, którą uwielbiam pod każdą postacią czyli połączenie fety ze szpinakiem i suszonymi pomidorami. Tarta znikła dosłownie po 5 min… Ledwo udało mi się uratować kawałki do zdjęć! Zdecydowanie warto ją zrobić i wcale nie zajmuje to dużo czasu. Jeszcze wrócę do tego smaku!

Składniki:

Ciasto:

– 2 szklanki mąki żytniej pełnoziarnistej (najlepiej typ 2000)

– jajko

– jogurt naturalny (125 g)

– łyżka oliwy

Farsz:

– 300 g szpinaku

– kilka pomidorów suszonych

– ser feta

– łyżka masła

– 2 ząbki czosnku

– 150 ml jogurtu naturalnego płynnego

– sól, pieprz

– sok z cytryny

Sposób przygotowania:

Łączymy składniki ciasta i miksujemy lub ugniatamy do otrzymania jednolitej masy, która się nie klei, ani nie rozpada. Formujemy w kulkę i wkładamy do lodówki na około 30 min. Po tym czasie wałkujemy je i wykładamy nim tortownicę (na papier do pieczenia). Użyłam małej tortownicy. Nakłuwamy spód widelcem, żeby ciasto nam zbyt nie urosło podczas pieczenia i wkładamy do nagrzanego piekarnika do 200 stopni na około 10 min, żeby się zarumieniło.

W tym czasie przygotowujemy farsz. Na patelnie rozgrzewamy łyżkę masła i wrzucamy szpinak. Gdy woda odparuje dodajemy 2 ząbki czosnku przeciśnięty przez praskę, sól, pieprz i sok z cytryny.

Czas na nasze ciasto, jeśli jest już lekko złociste to nakładamy na niego szpinak, pokrojoną w kostkę fetę i suszone pomidory. Zalewamy jogurtem naturalnym. Wkładamy do piekarnika w temp. 200 stopni na około 30 min.

img_7780

img_7785

img_7786

Oceń post

Pati

4 Comments

  1. A czym można zastąpić fetę? Zbytnio nie przepadam za nią, wolę mozarelle lub np blue cheese? Dobre zamienniki?

    • Mozarella czy ser pleśniowy będzie również dobrym zamiennikiem, więc nie bój się eksperymentować :-)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *