12 pomysłów na domowe, zdrowe dressingi do sałatek No ratings yet.

olive-oil-968657_1920

Sałatka bez dressingu nie jest sałatką tylko mieszanką warzyw, dlatego kładę bardzo duży nacisk na dressingi, żeby potrawa nie tylko była zdrowa, ale też smaczna! Dressingi do sałatek to podstawa. O ile każdy potrafi przygotować sałatkę z warzyw to dressingi już są problematyczne, dlatego wiele osób nie potrafi wymyślić ciekawych sosów do sałatek. Nie wyobrażam sobie jeść warzyw bez żadnego dressingu! Na całe szczęście mam listę sprawdzonych sosów z których korzystam i wiem, że dzięki nim sałatka wyjdzie przepyszna!

Podstawowa baza do przyrządzenia dressingów:
– oliwa z oliwek
– ocet balsamiczny
– sok z cytryny
– jogurt naturalny

Jeśli nie masz żadnego pomysłu na sos to uniwersalny przepis: łyżka oliwy, łyżeczka miodu, ocet balsamiczny, sok z cytryny, sól, pieprz. Gotowe!

A oto 12 przepisów na sprawdzone i smaczne dressingi:

Klasyczny sos vinegree

– 4 łyżki oliwy z oliwek
– 1,5 łyżki soku z cytryny
– łyżeczka miodu
– łyżeczka musztardy (nie ostrej)
– ząbek czosnku
– sól, pieprz

Wszystkie składniki na sos wymieszać ze sobą do uzyskania jednolitej konsystencji.

Dressing z octem jabłkowym

– łyżka oliwy z oliwek
– łyżka octu jabłkowego
– łyżeczka miodu
– sól, pieprz

Wszystkie składniki na sos wymieszać ze sobą do uzyskania jednolitej konsystencji.

Ziołowy dressing

– 2 łyżki oliwy z oliwek
– łyżka octu balsamicznego
– łyżeczka soku z cytryny
– sól, pieprz
– poszatkowana świeża bazylia

Wszystkie składniki na sos wymieszać ze sobą do uzyskania jednolitej konsystencji.

Dressing z awokado

– awokado bez skórki
– garść świeżej bazylii
– łyżka soku z cytryny
– pół szklanki wody
– sól, pieprz

Wszystkie składniki na sos zblendować na gładką masę. Jeśli dressing będzie zbyt gęsty, dodać wodę. Dressing można przechowywać 3 dni w lodówce.

Dressing z mango

– duża garść pokrojonego mango
– 2 łyżki świeżej bazylii
– 2 łyżki soku z limonki/cytryny
– łyżka oliwy z oliwek
– sól, pieprz

Wszystkie składniki na sos zblendować na gładką masę. Jeśli dressing będzie zbyt gęsty, dodać wodę. Dressing można przechowywać 3 dni w lodówce.

Dressing miodowo-musztardowy

lemon-906141_1920

– 3 łyżki jogurtu typu greckiego
– łyżeczka miodu
– łyżeczka musztardy sarepskiej

Wymieszać składniki do uzyskania jednolitej konsystencji. W razie potrzeby dolać wodę.

Dressing słodko-kwaśny

– ¼ łyżeczki startej skórki pomarańczy
– 3 łyżki oliwy z oliwek
– łyżka miodu
– 2 łyżki wody
– sok z połowy cytryny
– pieprz, sól

Wszystkie składniki na sos wymieszać ze sobą do uzyskania jednolitej konsystencji.

Dressing czosnkowy

glass-1462894_1920

– 4 łyżki jogurtu naturalnego
– 2 ząbki czosnku
– sól, pieprz, słodka papryka

Dressing bazyliowy

food-2288443_1920

– dwie garście świeżej bazylii
– garść ziaren słonecznika / pistacji
– sok z 1 cytryny
– dwie łyżki oliwy z oliwek
– 2 łyżki wody
– pieprz, sól

Wszystkie składniki na sos wymieszać ze sobą do uzyskania jednolitej konsystencji.

Dressing jogurtowo-ziołowy

– 6 łyżek jogurtu naturalnego
– 2 łyżki posiekanego koperku
– łyżeczka soku z cytryny
– sól, pieprz

Wszystkie składniki na sos wymieszać ze sobą do uzyskania jednolitej konsystencji.

Dressing tzatziki

– 6 łyżek jogurtu naturalnego
– pół ogórka (posiekanego)
– 2 ząbki czosnku
– łyżka posiekanego świeżego koperku
– łyżeczka soku z cytryny
– sól, pieprz

Należy pamiętać, aby dokładnie odcisnąć wodę z ogórka przed połączeniem z jogurtem. Jogurt można użyć zarówno gęsty jak i płynny w zależności od oczekiwanej konsystencji. Sos zarówno nadaje się do sałatki (wybierz jogurt płynny) jak i jako dodatek do warzyw (wybierz jogurt gęsty)

Dressing cytrynowy

– 6 łyżek jogurtu naturalnego
– garść świeżej bazylii
– sok z 1 cytryny
– sól, pieprz

Wszystkie składniki na sos wymieszać ze sobą do uzyskania jednolitej konsystencji.

 

A Wy macie ulubiony przepis na dressing do sałatki?

Oceń post

Pati

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *