Krem z buraków z jabłkiem No ratings yet.

img_6766

Uwielbiam kremy pod każdą postacią i uwielbiam buraki pod każdą postacią! Z tego nie mogło wyjść nic innego jak pyszna, wyrazista, zdrowa zupa-krem z buraków! Niezwykły smak i łatwość dania sprawi, że często będziecie do niej wracać. Krem praktycznie robi się sam!

 

Składniki:

– 1 kg buraków

– 1 l bulionu warzywnego

– 2 marchewki

– 1 por

– 2 pietruszki

– 2 jabłka

– sól, pieprz, bazylia

Sposób przygotowania:

Warzywa obieramy i kroimy w kostkę. Cebulę podsmażamy na patelni z łyżką oliwy z oliwek. Warzywa wkładamy do garnka i zalewamy bulionem. Dorzucamy jabłko pozbawione gniazd nasiennych. Gotujemy pod przykryciem około 60 min. Miksujemy przy użyciu blendera do uzyskania jednolitej konsystencji. Przyprawiamy i gotowe. Krem świetnie smakuje ze świeżym koperkiem!

Do uzyskania wyraźniejszego, nieco ostrzejszego smaku można dodać dwie łyżki chrzanu.

img_6766

img_6759

img_6764

 

Oceń post

Pati

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *