Krem z białych warzyw No ratings yet.

img_3975

Krem z białych warzyw jest niezwykle aromatyczny. Uwielbiam wszelkiego rodzaju kremy, ponieważ są szybkie, smaczne, sycące i przemycamy dużą ilość warzyw do naszego organizmu! Całość przygotowania to około 30 min i obiad mamy z głowy!

Składniki:

– 3 ziemniaki

– Por (biała część)

– 80 dag kalafioru (może być mrożony)

– 3 korzenie pietruszki

– Cebula

– 3 ząbki czosnku

– 800 ml bulionu warzywnego

– 3 czubate łyżki jogurtu naturalnego

– sól, pieprz, bazylia, pieprz ziołowy, pieprz cytrynowy

Sposób przygotowania:

Warzywa myjemy, obieramy i kroimy (w kostkę). Świeży kalafior dzielimy na różdżki. Na patelnię dajemy łyżkę oliwy z oliwek i szklimy cebulę. Po chwili dodajemy 3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę, mieszamy i wrzucamy por. Smażymy krótką chwilę, dodajemy resztę warzyw i zalewamy bulionem warzywnym (można użyć kostek warzywnych, najlepiej DOMOWEJ roboty). Trzymamy na ogniu 15-20 min od czasu do czasu mieszając. Zdejmujemy z ognia i miksujemy przy użyciu blendera. Odlewamy trochę kremu do miseczki i dodajemy 3 łyżki jogurtu, po czym całość wlewamy z powrotem do zupy. Trzymamy na ogniu przez chwilę i przyprawiamy: pieprz, sól, pieprz ziołowy, cytrynowy i bazylia.

Smacznego!

img_3975

img_3961

img_3970

img_3971

Oceń post

Pati

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *