Naleśniki z mąki kukurydzianej. Fit naleśniki na słodko.

img_3363

Jak wiecie nie jestem mistrzem robienia naleśników, jednak jestem osobą upartą i ambitną, dlatego myśl, że nie jestem w stanie ich zrobić zwyczajnie doprowadzała mnie do szału. Kolejne moje podejście do zrobienia naleśników  okazało się strzałem w 10! Każdy naleśnik mi wyszedł (oprócz pierwszego) i nie dość, że wyszły to jeszcze smakowały wyśmienicie! Nareszcie nauczyłam się robić naleśniki :-) Dla osoby, która miała z tym baaaardzo duży problem to naprawdę powód do dumy. Naleśniki można jeść na słodko lub wytrawnie- dzisiejsza opcja będzie na słodko. W Holandii co niedzielę pozwalałam sobie na „lepsze” śniadania, które różniły się od tych, które jadłam w tygodniu. Zdecydowanie polecam!! Z podanych poniżej składników wyjdzie Wam 6 naleśników. Bądźcie uważni i przestrzegajcie mocno gramatury, ponieważ to ona jest kluczem do sukcesu. Smacznego!

Składniki na 6 naleśników.

Składniki:

– 300ml mleka
– 160g mąki kukurydzianej
– 40g skrobi ziemniaczanej lub kukurydzianej
– 2 jajka
– olej do smażenia np. rzepakowy

Farsz:

– syrop daktylowy
– maliny
– borówki
– winogrono

Sposób przygotowania:

Mąkę i skrobię wsypujemy do miski. Mieszamy. Powoli wlewamy mleko, ciągle mieszając trzepaczką, żeby nie pojawiły się grudki. Dodajemy jajka i mieszamy. Zostawiamy ciasto na 5-10 min.

W tym czasie rozgrzewamy patelnię na łyżce oliwy z oliwek (można użyć sprayu oliwy z oliwek). Nalewamy ciasto i rozprowadzamy je po całym dnie patelni. Na jeden naleśnik wyszło około 1,5 chochelki. Ciasto smażymy na średnim palniku z dwóch stron.

Gotowy naleśnik smarujemy syropem z daktyli i dekorujemy owocami! Smacznego!

img_3356

img_3358

img_3359

img_3360

img_3361

img_3362

img_3363

img_3364

img_3365

img_3366

img_3367

img_3368

 

Pati

4 Comments

  1. Muszę wypróbować Twój przepis. Próbowałam robić naleśniki z kukurydzianej i nie wychodziły mi dobrze – może coś z proporcjami było nie tak. A bardzo by mi się przydał przepis na bezglutenowe naleśniki, bo mam w rodzinie kilka osób z nietolerancją.

  2. Wyglądają inaczej niż ze zwykłej mąki, chętnie sprawdzę Twój przepis. Kiedyś robiłam coś mąki kukurydzianej, ale według przepisu zapakowania i wyszła klapa, więc już nie kupowałam. Ale pora sięgnąć po inne smaki niż pszenna

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *