Krem z pieczonych pomidorków koktajlowych i bazylii

img_3320

Tym razem mam dla Was przepis na zdrowy, sycący i niezwykle aromatyczny krem z pomidorków i bazylii! Taka wersja jest o niebo smaczniejsza, niż krem ze zwykłych pomidorów. W poniższym filmiku możecie zobaczyć jak wygląda ten krem. Zaczyna się od 1:35

 

Składniki:

– 1 kg pomidorków koktajlowych
– garść świeżej bazylii
– 2 średniej wielkości marchewki
– 2 ząbki czosnku
– czerwona cebula
– bulion warzywny 650 ml (jeśli chcecie gęsty krem to 500 ml )
– oliwa z oliwek
– łyżeczka masła
– sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Pomidorki koktajlowe przekrajamy na pół, marchewki obieramy i kroimy na mniejsze kawałki- układamy na papierze do pieczenia, skrapiamy oliwą z oliwek i przyprawiamy- sól, pieprz. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika w 200 stopniach na około 15 min. Zupy i kremy z pieczonych warzyw są dużo bardziej aromatyczne i smaczniejsze, niż gotowane :-) W tym czasie nastawiamy wodę 650 ml lub 500 ml (wedle uznania) dajemy kostkę warzywną (użyłam zamrożonej, nie używajcie gotowych kostek w miarę możliwości- ewentualnie biologiczne). Cebulę kroimy w kostkę, czosnek obieramy. Na patelnię rozgrzewamy masło po czym dodajemy cebulą, a po chwili czosnek. Trzymamy chwilę na ogniu. Przekładamy do naszego bulionu. Gdy pomidorki i marchew już będą lekko upieczone, przekładamy do naszej zupy i trzymamy na ogniu do lekkiego zagotowania. Dodajemy garść bazylii. Miksujemy przy użyciu blendera do uzyskania jednolitej konsystencji. Używamy soli i pieprzu. Krem jest tak smaczny, że nie trzeba go wzbogacać jogurtem ani śmietaną. GENIALNA! Smacznego!

img_3313

img_3316

img_3317

img_3320

img_3322

img_3325

Pati

4 Comments

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *