Makaron z cukinii z łososiem / kurczakiem

Processed with VSCO with f2 preset

Mam dla Was przepis na bardzo lekki, orzeźwiający i pięknie wyglądający obiad! Takie danie śmiało możecie przygotować na romantyczną kolację! Wygląda pięknie, jest bardzo zdrowe i zrobienie zajmuje bardzo mało czasu! Alternatywa dla tradycyjnego makaronu. Staram się nie jeść mięsa (co mi się udaje od 3 miesięcy i jestem z tego powodu bardzo szczęśliwa! W końcu jestem na dobrej drodze do zostania wegetarianką) stąd dwie wersje obiadu- z łososiem lub kurczakiem.

W filmiku pokazuje Wam ten obiad i nieco o nim opowiadam (zaczynam od 11;23) :

Składniki:

– 3 średniej wielkości cukinie
– 125 g łososia lub jeden filet z kurczaka
– 2 ząbki czosnku
– 125 g mozzarelli
– pomidorki koktajlowe (ilość według uznania)
– 2 łyżki ziaren słonecznika
– 2 łyżki oliwy i łyżka masła
– sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Dla osób, które wybrały wersję z kurczakiem- filet przekrajamy na pół, przyprawiamy ulubionymi przyprawami i smażymy na łyżce oliwy z oliwek kilka minut z obu stron.
Wersja z łososiem- łososia myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym, wykładamy na folię aluminiową i przyprawiamy- pieprz, pieprz ziołowy i dużo soku z cytryny. Zawijamy i wkładamy do nagrzanego piekarnika do 200 stopni na około 20 min.
Cukinię należy wybrać z miękką skórką. Myjemy, osuszamy i za pomocą obieraczki do warzyw kroimy cukinie na wstążki (tylko część bez nasion).
Słonecznik podprażyć na suchej patelni przez 2 minuty, aby stał się bardziej chrupiący. Przekładamy na talerzyk.
Na głęboką patelnię dajemy 2 łyżki oliwy z oliwek i łyżkę masła. Po chwili dodajemy cukinię i pokrojoną w kostkę mozzarellę. Lekko solimy. Trzymamy chwilę na ogniu i dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, pieprz i przykrywamy pokrywką, żeby ser się rozpuścił. Zmniejszamy ogień do minimum i trzymamy na ogniu przez około 10 min często mieszając. Cukinia bardzo szybko mięknie, dlatego należy jej pilnować. Pod koniec smażenia dodajemy pomidorki koktajlowe. Przekładamy na talerz, posypujemy ziarnami słonecznika i dodajemy kurczaka, bądź łososia pokrojonego w kostkę. Można podawać z rukolą! Smacznego!

Processed with VSCO with g3 preset

Processed with VSCO with g3 preset

Processed with VSCO with f2 preset

Processed with VSCO with f2 preset

Processed with VSCO with g3 preset

Processed with VSCO with g3 preset

Processed with VSCO with g3 preset

Processed with VSCO with g3 preset

Processed with VSCO with g3 preset

Pati

9 Comments

  1. Warzywne makarony to faktycznie jedno z najwdzięczniejszych kulinarnych odkryć 😉 Zwłaszcza w taką szarugę.

    Trzymam kciuki za dalszą wege-transformację!

  2. Ciekawy pomysł na makaron z cukinii. Nie za bardzo przekonuje mnie jej smak, jednak muszę przyznać, że danie wygląda bardzo apetycznie :)

  3. Hej! Fajny wpis, wygląda smacznie :) Muszę koniecznie spróbować zrobić. Jedna uwaga ode mnie bardziej do postu, zdjęcia są chyba trochę za bardzo prześwietlone. Pozdrawiam!

    • Wiem, zdjęcia są fatalnej jakości, ponieważ obecnie przebywam poza granicami kraju, a moja ukochana lustrzanka została w Polsce :(

  4. Wygląda pysznie, dzisiaj sprawdzę przepis!;) a może zrobisz wpis z przepisem na leczo…w internecie widziałam mnóstwo przepisów na różne sposoby i nie wiadomo które najlepsze i najzdrowsze 😉

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *