Jak duże porcję mogę jeść? Jak odmierzyć wielkość porcji posiłku? No ratings yet.

Processed with VSCO with f2 preset

Zdrowa dieta to nie tylko spożywanie odpowiednich produktów, ale spożywanie ich odpowiedniej wielkości. Dla osób, które szczegółowo nie wyliczają posiłków gramowo ani nie liczą kalorii nakładanie odpowiedniej porcji na talerz może być problematyczne. Post dla osób, które odżywiają się zdrowo, są na redukcji, a nie widzą efektów. Być może błąd jest po stronie wielkości posiłków.

Pierwszą, szybką poradą będzie odpowiedni talerz. Nakładając przykładowo obiad na duży talerz nie jesteś w stanie obiektywnie ocenić posiłku i zawsze nakłada się tej porcji więcej. Nakładając obiad na duży talerz ma się wrażenie, że jest go bardzo mało i w efekcie jemy więcej, niż powinniśmy, dlatego tak ważne jest nakładanie posiłku na mały talerz.

Jest kilka metod odmierzania prawidłowych posiłków w diecie bez wyliczania gramów. Nie będą aż tak dokładnie, jednak pozwolą Wam mniej więcej ocenić prawidłową wielkość porcji. Potrzebne będą Ci… dłonie.

Jak odmierzyć posiłek dłońmi?

Processed with VSCO with f2 preset

Najważniejszą zasadą o której powinno się pamiętać jest to, że żołądek jest mniej więcej wielkości naszej pieści i też takie porcje powinniśmy zjadać. W taki sposób jesteś w stanie zjeść 4-6 posiłków dziennie. Stosując się tylko do tej zasady. Dużo osób pisze mi, że nie potrafią zjadać aż tyle posiłków, bo czują się przejedzeni/ ociężali i przeważnie właśnie te osoby jedzą po prostu zbyt duże porcje, dlatego nie mogą tego przejeść. Jedząc porcję wielkości pięści/dłoni spokojnie jesteś w stanie jeść odpowiednią ilość posiłków w ciągu dnia. Staram się jeść posiłek wielkości mojej dłoni (głównie to się dotyczy obiadu) na śniadanie jem wielkości pięści, a na kolacje- w zależności od posiłku- jem wielkości pięści lub jeśli to są same warzywa to wielkości dłoni. To taka najważniejsza zasada, która Wam pomoże odmierzać prawidłowe porcje. Na początku będzie ciężko się przestawić, szczególnie przy tendencji do nakładania dużych porcji jedzenia, jednak po tygodniu żołądek wróci do swojego prawidłowego rozmiaru i szybko zauważysz poprawę samopoczucia i utratę wagi. Czas na szczegóły.

BIAŁKO: ŚRODEK DŁONI

Processed with VSCO with f2 preset

Porcja mięsa czy ryby powinna być wielkości środka naszej dłoni. Przeciętnie wychodzi około 100-150 g. W taki sposób będziesz wiedzieć, że zjadasz odpowiednią porcję białka w ciągu dnia. Pamiętaj, że w ciągu tygodnia nie powinno się spożywać 400-500 g czerwonego mięsa! Wystarczy, że sięgniesz po ryby – łosoś, dorsz, mintaj- lub rośliny strączkowe.

WARZYWA: PIĘŚĆ

Processed with VSCO with f2 preset

Ogólnie, jeśli chodzi o warzywa to zasada jest jedna- nie trzeba się ograniczać. Warzyw można jeść dużo, jednak jeśli w grę wchodzi obiad to najlepiej też nie przesadzać z nie wiadomo jaką ich ilością, dlatego mniej więcej można nakładać warzyw wielkości pięści i będzie w porządku. Druga zasada – warzywa powinny występować na ½ wielkości talerza. Połowa obiadu to warzywa.

OWOCE- CAŁA DŁOŃ

Processed with VSCO with f2 preset

Owoce można spożywać mniej więcej 2 razy dziennie (wszystko zależy od diety). Jedna porcja to około 80-100 g owocu. Ciężko tu określić odpowiednią ilość, ponieważ niektóre osoby mogę oszukiwać i zmieścić tyle owoców w dłoni ile się da czyli tzw. „kopiec”. Wszystko z rozwagą!

WĘGLOWODANY- PIĘŚĆ

Processed with VSCO with f2 preset

Porcja węglowodanów będzie wydawać się mała, ale w zupełności wystarczająca dla organizmu i naszych potrzeb. Ryże, kasze, makarony, ziemniaki powinny być wielkości właśnie naszej pięści.

TŁUSZCZE- KCIUK

Processed with VSCO with f2 preset

Pierwsza ważna rzecz- używamy tylko dobrych tłuszczy! Druga- ilość tłuszczu w ciągu dnia powinna się równać wielkości naszego szczytu kciuka, czyli mniej więcej wychodzi łyżeczka tłuszczu w ciągu dnia.

Co myślicie o takiej metodzie dobierania odpowiednich porcji dla siebie? Dla osób początkujących jest to znakomite rozwiązanie. Po pewnym czasie nawet nie będziesz potrzebować odmierzać swoich posiłków, bo już będziesz wiedzieć jak te porcje powinny wyglądać.

Oceń post

Pati

10 Comments

  1. No jestem pod wrazeniem. Zawsze mezowi powtarzalam o tym ze zolodek ma wielkosci piesci ale cala reszta to nowosc. Warto sie stosowac

  2. Powiem Ci szczerze, że bardzo przydatny artykuł, jak gdzieś tam ktoś przeczyta,że powinno się jeść 150 g, to nic mu to nie mówi. Nie widzę też na co dzień warzenia posiłków wagą i mierzenia linijką, w taki prosty sposób można się zorientować, ile się powinno zjeść. Dzięki, pozdrawiam serdecznie z Hiszpanii 😉

  3. Łyżeczka tłuszczu w ciągu dnia to zbyt mało. Dobrze jest spożywać ok 1g tłuszczu na kg masy ciała na dobę, a łyżeczka tłuszczu to 4-6g.

  4. Bardzo ciekawy sposób odmierzania porcji. Jeszcze się z takim nie spotkałam. Natomiast, co jeśli ktoś ma nieproporcjonalnie wielkie lub małe dłonie względem reszty ciała?

    • Nie da się uwzględnić każdego przypadku, dlatego to nie jest sposób, który sprawdza się w 100% :) Jeśli ktoś ma nieproporcjonalne dłonie to niestety zostało dokładne wyliczanie gramatury na początek, żeby móc określić porcje, a z czasem wejdzie to w nawyk i nawet waga kuchenna nie będzie potrzebna :)

  5. Świetna metoda! Czasem rzeczywiście mam wrażenie, że za dużo jem. Nie jestem w stanie jeść 6 posiłków dziennie. Starczają mi 3 lub 4. To znaczy, że powinnam jeść mniejsze porcje, ale częściej, czy po prostu mój organizm mało potrzebuje? 😀

  6. świetny sposób, nigdy o nim nie słyszałam i na pewno jest bardzo pomocny dla osób które chcą schudnąć. Od jutro spróbuje rady wcielić w życie.

    • Dla osób początkujących to znakomity sposób, żeby zacząć określać wielkość porcji :) Sama czasami się do tego stosuje.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *