Tarta z cukinią i fetą

img_2933

Nie jestem mistrzem w robieniu ciast, jednak uwielbiam próbować i ciągle się rozwijać w kuchni. Spróbowałam, zrobiłam i wyszło… obłędnie! Przepyszne danie i pomysł na obiad – koniecznie musicie spróbować! Przepis jest bardzo prosty, przygotowanie nie zajmuje dużo czasu, a jest bardzo efektywne i smaczne. Zdjęcia nie wyglądają zachwycająco, ale to jest nieważne! Nie sugerujecie się nimi, po prostu spróbujcie zrobić. Obiad nadaje się na romantyczną kolacjo-wieczór :-)

Składniki:

Ciasto:

– 150 g mąki żytniej/graham
– 60 g masła
– 1 żółtko
– Łyżka zimnej wody
– Szczypta soli

Nadzienie:

– 2 średnie cukinie
– Pomidorki koktajlowe / zwykły pomidor
– 3 ząbki czosnku
– Ser feta (ilość wedle uznania)
– 100 ml jogurtu naturalnego
– 3 łyżki mleka
– 1 jajko + białko z ciasta
– sól, pieprz, bazylia
– oliwa z oliwek

Sposób przygotowania:

Do miski dodajemy mąkę, masło, żółtko, łyżkę wody i sól. Miksujemy. Jeśli ciasto jest zbyt klejące dodajemy więcej mąki (w moim przypadku tak było). Jeśli zbyt suche dodajemy wodę. Owijamy w przeźroczystą folię i dajemy do lodówki na 30 min.

W miseczce robimy sos. Łączymy jogurt, mleko i jajko wraz z białkiem. Doprawiamy solą, pieprzem i spora ilość bazylii. Dobrze mieszamy.

Cukinię myjemy i kroimy w dość cienkie plasterki. Rozgrzewamy łyżkę oliwy na patelni i dodajemy cukinie wraz z 3 ząbkami czosnku przeciśniętymi przez praskę. Smażymy kilka minut i zdejmujemy z ognia.

Przygotowujemy naczynie żaroodporne ( u mnie w kształcie serca :) ) i smarujemy oliwą z oliwek przy użyciu pędzelka. Wyciągamy ciasto z lodówki, wałkujemy je na folii lub przekładamy bezpośrednio do naszego naczynia i „ugniatamy” je dłońmi na całą blaszkę. Moja blaszka ma 25 cm średnicy. Nakłuwamy widelcem dno w kilku miejscach. Na tak przygotowane ciasto kładziemy cukinie, pokrojony w kostkę ser feta i pomidorki. Zalewamy płynną masą i na wierzch układamy cukinię. Pieczemy około 30 min w 200 stopniach.

Smacznego!

 

img_2932

img_2935

img_2936

img_2938

img_2939

img_2940

img_2942

Pati

7 Comments

  1. Idealny przepis dla mnie mam jeszcze cukinie z własnych zbiorów super się przechowuje ale muszę jak najszybciej coś z niej zrobić :]
    Pozdrawiam

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *