Tagliatelle z pesto i krewetkami – romantyczna kolacja

img_2609

Tym razem przychodzę do Was z przepisem na przepyszny, zdrowy i bardzo szybki obiad! Zdecydowanie będzie występował u mnie dużo częściej, niż dotychczas. Standardowo wykorzystałam produkty, które miałam w kuchni, żeby nie zmarnować produktów. Wyszedł… GENIALNY obiad, który smakował każdemu domownikowi!! Polecam!

P.S. Danie jak najbardziej nadaje się na romantyczną kolację :-)

Składniki:

– Krewetki 200 g

– Makaron tagiatelle 300 g

– 3 duże garści bazylii

– 2 garście pistacji

– 1 garść pestek dyni

– 4 łyżki soku z cytryny

– 6 łyżek oliwy z oliwek

– sól, pieprz

– ząbek czosnku

Sposób przygotowania:

Makaron gotujemy według instrukcji na opakowaniu (trzymamy 2 min krócej, niż na opakowaniu). W tym czasie robimy sos pesto. Zrywamy świeże liście bazylii (mniej więcej mają wyjść 3 spore garści) dodajemy 2 garście pistacji i garść (niepełna, ponieważ miałam za mało pistacji) pestek dyni, 4 łyżki soku z cytryny, ząbek czosnku i około 6-7 łyżek oliwy z oliwek (danie na 3 osoby), pieprz i sól. Miksujemy w blenderze. Jeśli sos jest zbyt gęsty dodajemy oliwę z oliwek i trochę soku z cytryny. W tym czasie nagrzewamy na patelni łyżkę oliwy z oliwek, dodajemy krewetki (obrane), dodajemy ulubione przyprawy – u mnie czosnek, bazylia, sól, pieprz. Smażymy kilka minut. Dodajemy makaron i pesto. Mieszamy i trzymamy na ogniu przez kilka minut.

Smacznego!

Polecam ZDECYDOWANIE KAŻDEMU! Obiad naprawdę jest niesamowity w smaku. Chcesz zaskoczyć drugą połówkę? Taki makaron idealnie nadaje się na romantyczną kolacje :-)

img_2591

img_2593

img_2596

img_2599

img_2600

img_2602

img_2603

img_2606

img_2609

img_2610

img_2612

 

Pati

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *