Tagiatelle z łososiem, szpinakiem i suszonymi pomidorami

img_2126

To jeden z moich ulubionych obiadów. Ten smak nigdy mi się nie znudzi! Połączenie szpinaku i łososia jest dla mnie ZNAKOMITY, a dodając suszone pomidory to rozkosz podniebna!  Polecam zdecydowanie KAŻDEMU. Obiad zdrowy, pyszny, dla osób, które nie jedzą mięsa i co najważniejsze- szybki!

Składniki:

– Makaron tagiatelle 400 g

– Łosoś 300 g

– Suszone pomidory – ok. 13 pomidorków

– Naturalny serek kremowy – 4/5 dużych łyżek

– Szpinak 450 g

– Pieprz, sól

– 3 ząbki czosnku

– Łyżka masła

Sposób przygotowania:

W pierwszej kolejności gotujemy makaron al dente. W tym czasie przygotowujemy łososia, ja osobiście go upiekłam w piekarniku (unikam smażenia) przyprawy: pieprz ziołowy, pieprz czarny i sok z cytryny, zawijam w folię aluminiową i na 20 min do piekarnika (200 stopni z termoobiegiem). Można też usmażyć, jednak preferuję pieczenie. Na dużej patelni rozmrażamy szpinak, po odparowaniu wody dodajemy łyżkę masła i 3 ząbki czosnku, pieprz oraz minimalnie sól. Mieszamy. Dorzucamy już przygotowanego łososia, pokrojone suszone pomidory. Mieszamy. Dodajemy serek naturalny (KONIECZNIE naturalny, bez wspomagaczy, bez konserwantów). Po chwili dorzucamy ugotowany makaron i trzymamy chwilę na ogniu. To wszystko- smacznego.

Na zdjęciu nie wygląda apetycznie, ale gwarantuje, że smakuje wyśmienicie!

img_2116

img_2124

img_2126

img_2130

Mój lunch box do pracy :-)

img_2172

img_2175

 

 

Pati

One Comment

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *