Krem z batatów i papryki (pieczone warzywa)

img_2009

Krem z batatów powstał z resztek, które mi zostały z poprzedniego dnia. To był strzał w 10! Rewelacyjny smak, zrobienie zajmuje 20 min i przede wszystkim ZDROWY! :-) Bataty i paprykę najpierw upiekłam w piekarniku- kremy z pieczonych warzyw są dużo bardziej aromatyczne! Można podać z grzankami, pestkami dyni czy słonecznikiem.

Składniki:

– 3 dość duże bataty

– 2 papryki

– łyżka masła

– 1 cebula

– 2 ząbki czosnku

– pieprz, sól, bazylia

– pestki dyni

– 1,5 l bulionu

 

Sposób przygotowania:

Bataty obieramy, myjemy i kroimy w kostkę. Z papryki pozbywamy się gniazd nasiennych i również kroimy w kostkę. Warzywa układamy na blaszce pokrytą papierem do pieczenia. Wkładamy do nagrzanego piekarnika 220 stopni na około 20 min. Zaglądajcie, żeby się nie spaliły. W tym czasie w garnku  podsmażamy cebulę wraz z czosnkiem, dodajemy upieczone warzywa i zalewamy bulionem (miałam zamrożone kostki z wcześniej przygotowanego bulionu). Gdy zupa zacznie się gotować, zdejmujemy z ognia i blendujemy. Teraz czas na przyprawy- pieprz, sól i bazylia według mnie w zupełności wystarczą, jednak to kwestia upodobania :-) Smacznego!!

Jeśli chcecie, żeby zupa była bardzo mocno kremowa zalejcie 1 l bulionu, zamiast 1,5 l.

img_2006

img_2007

img_2008

img_2009

img_2010

img_2011

Pati

2 Comments

  1. Uwielbiam wszystko, co jest zrobione z pieczonej papryki. Szczególnie zupy i pasty kanapkowe. Twoja zupka wygląda naprawdę apetycznie. :) Spróbuj pasty z pieczonej papryki, orzechów i kuminu – pyszota! :)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *