Zdrowe, fit risotto z warzywami

img_0675

Nie miałam pomysłu na obiad, więc postanowiłam wykorzystać to co aktualnie miałam w lodówce. Obiad wyszedł pyszny! Lubię jak moje obiady pod tytułem „zrobię z tego co aktualnie mam” wychodzą tak dobrze!  Jest prosty, szybki i spokojnie wystarczy dla 3-4 osób. Pół domu nakarmiłam tym obiadem i wszystkim bardzo smakowało :) To danie tzw. na „studencką kieszeń”!

Składniki:

– ryż
– papryka
– cebula
– pieczarki
– brokuły
– cukinia
– 2 ząbki czosnku
– bulion warzywny
– łyżka masła
– przyprawy: pieprz, sól, curry, pieprz cayenne

Sposób przygotowania:

Nastawiamy wodę na ryż, solimy i dodajemy curry. Ryż gotujemy na małym ogniu od czasu do czasu mieszając.

Warzywa kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni. Wlewamy szklankę wody i dajemy bulion warzywny (miałam zamrożoną kostkę). Przyprawiamy solą, pieprzem i pieprzem cayenne. Dodajemy ryż, mieszamy i przeciskamy przez praskę 2 ząbki czosnku. Trzymamy chwilę na ogniu i dodajemy łyżkę masła.

Pyszne, troszkę pikantne danie!

img_0668

img_0676

img_0673

img_0670

img_0676

Pati

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *