Bezglutenowa, wegańska pizza gryczana- bez drożdży.

img_2940

Mam dla Was absolutny hicior! Każdy z nas lubi pizzę, jednak ze względu na kaloryczność staramy się ją mocno ograniczać. Mam dla Was przepis na pizzę ze spodem z kaszy gryczanej! Wyszła obłędnie smaczna. Nie użyłam tutaj mąki ani drożdży, a w smaku nadal pozostała pizzą! Z poniższych proporcji wyjdzie średnia pizza dla dwóch osób lub dla jednej osoby na dwa dni 😉

Składniki:

– 2 woreczki kaszy gryczanej

– 2-3 średniej wielkości starte marchewki

– 2 ząbki czosnku

– 2 jajka

– 8 łyżeczek pestek słonecznika

– 4 łyżki oliwy z oliwek

– sól, pieprz, czarnuszka,

DODATKI: pieczarki, wędlina (weganie niech pominą), ser mozarella, pieczarki, ogórki konserwowe, cebula czerwona, oregano

SOS: ketchup (zwyczajnie lubię ten smak, możecie zrobić domowy sos pomidorowy)

 

Sposób przygotowania:

Kaszę gotujemy według przepisu na opakowaniu. W tym czasie marchew obieramy i ścieramy na tarce. Ugotowaną kaszę przekładamy do miski dodajemy 2 jajka, 2 ząbki czosnku, sól, pieprz i miksujemy za pomocą blendera do uzyskania jednolitej masy- uwaga, jeśli ktoś używa blendera ręcznego, radzę przełożyć masę do wysokiego pojemnika, w innym przypadku kasza gryczana będzie w całej kuchni :)

Następnie do masy dodajemy marchewkę, oliwę z oliwek, słonecznik i czarnuszkę. Mieszamy.

Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. Blachę do pieczenia wykładamy papierem i na to przekładamy gotową masę, formujemy za pomocą łyżki placek do pizzy.

Spód pieczemy przez 20 min w 180 stopniach. W tym czasie przygotowujemy wybrane dodatki- w moim przypadku były to: ser mozarella, wędlina, pieczarki, ogórek konserwowy, czerwona cebula. Dodatki możecie dać jakie tylko chcecie.

Po 20 min wyciągamy placek, który powinien już być twardszy, smarujemy go sosem (w moim przypadku ketchupem) i nakładamy dodatki. Całość wkładamy do piekarnika na 15 min.

Na koniec przyprawiamy oregano. To wszystko!

Smacznego :-)

img_2940

img_2940

img_2935

img_2936

img_2938

img_2938

img_2941

img_2943

img_2945

 

Pati

9 Comments

  1. Też kiedyś zamieściłam na blogu przepis na domową pizzę. Pamiętam, że tyle lat do tyłu nikt jeszcze nie myślała o wegańskich i bezglutenowych przepisach. :) Twoja pizza wydaje się bardzo apetyczna.

  2. Właśnie jestem w przygotowaniu! Dodam, że to nie pierwszy przepis, który przygotowuje z Twojego bloga! Strasznie ciesze się, że do Ciebie trafiłam i odwiedzam regularnie :) pozdrawiam

  3. Przepis bardzo fajny, ale to raczej pizza wegetariańska, bo weganie jajek i mozzarelli nie jedzą :)

    • Dokładnie, wkradł się błąd 😀 Początkowo miała być wegańska, ale w praktyce wyszło inaczej :) Dzięki!

  4. Banalna w przygotowaniu, smaczna, a przede wszystkim zdrowa! Polecam! :)
    PS. Super blog, zakochałam się w Twoim przepisach. Pozdrawiam serdecznie :)

    • Bardzo się cieszę :-) Staram się, aby posiłki były szybkie, zdrowe, łatwe i smaczne bez dużego nakładu finansowego :)

  5. Bardzo fajny przepis, ale unikam jajek w swojej diecie, czy jakoś mogę je zastąpić w tym przepisie ? A Może poprostu ich nie dodawac ? :>

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *