Penne ze szpinakiem i kurczakiem

img_2846

Pyszne, szybkie i klasyczne danie. Uwielbiam makaron i szpinak, więc połączenie wyszło genialne. Nie zajmuje dużo czasu, jest sycące i zdrowe! Zdjęcia nie są zbytnio zachęcające, jednak danie smakuje wyśmienicie! Spróbujcie sami!

Składniki:

– Makaron penne pełnoziarniste (400 g)

– Pierś z kurczaka (2 piersi)

– Szpinak (450 g)

– Jajko

– Jogurt naturalny 200 g

– 2 ząbki czosnku

– Ser mozarella (opcjonalnie)

– Przyprawy: pieprz, sól, bazylia, gałka muszkatałowa

Sposób przygotowania:

Gotujemy makaron wedle instrukcji na opakowaniu al dente. Na patelni rozmrażamy szpinak, dodajemy czosnek, sól, pieprz, gałkę muszkatałową. Dodajemy pierś z kurczaka pokrojoną w kostkę. Do naczynia wlewamy jogurt naturalny, wbijamy jajko, pieprz, sól i mieszamy. Makaron dodajemy do szpinaku, mieszamy i dodajemy (opcjonalnie) ser mozarella. Po chwili wlewamy wcześniej przygotowany sos z jogurtu naturalnego, chwilę trzymamy na ogniu i gotowe!

 

img_2842

img_2846

img_2849

 

Pati

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *