Szakszuka- jajka w pomidorach No ratings yet.

img_2754

Szakszuka to danie znane w kuchni tunezyjskiej, izraelskiej, marokańskiej. Wpadłam na to zupełnie przez przypadek, nawet nie wiedziałam, że „moje” wymyślone danie ma jakąś nazwę. Wykorzystałam to co mam w lodówce, uwielbiam pomidory, więc mam je zawsze. Pokombinowałam i wyszła szakszuka o czym nie wiedziałam do póki po wpisaniu tego w google nie wyskoczyły mi takie przepisy. Można ją zrobić standardową lub kombinować z przepisem. Najlepiej użyć do tego dania pomidorów śliwkowych/malinowych wtedy szakszuka jest naprawdę PRZEPYSZNA. Śniadanie z pewnością będę robić częściej, można tu dowolnie kombinować ze składnikami, dzięki czemu za szybko się nie znudzi.

Na patelni szakszuka wyglądała efektywniej do póki nie zaczęłam jej „dzielić” na dwa talerze dla mnie i Piotrka. Zdjęcia nie wyglądają bardzo apetycznie ale uwierzcie, smak zdecydowanie wszystko nadrabia!

Składniki:

– 3 jaja

– Cebula (użyłam czerwonej)

– 2 ząbki czosnku

– Pomidory (najlepiej malinowe/śliwkowe) – 3-4 sztuki

– Sól, pieprz, bazylia

– Opcjonalnie: chuda wędlina, szczypiorek

Sposób przygotowania:

Na rozgrzaną oliwę dodajemy posiekaną cebulę i czosnek. Pomidory należy sparzyć we wrzątku i obrać ze skóry, a następnie posiekać w kostkę. Do cebuli dodajemy pomidory wraz z sokiem. Smażymy i opcjonalnie dodajemy wędlinę. Solimy, pieprzymy i dodajemy bazylię (świeżą lub w przyprawach). Robimy trzy wgłębienia i wbijamy jajka we wgłębienia. Dodajemy szczypiorek (opcjonalnie). Czekamy aż białko się zetnie.

Smacznego!

img_2748

img_2749

img_2750

 

Oceń post

Pati

2 Comments

Pozostaw odpowiedź Judyta Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *