Muffiny jajeczne z warzywami – HIT No ratings yet.

img_2355

Ostatnio kupiłam formę do pieczenia muffinek i postanowiłam wykorzystać ją do przyrządzenia ciekawego i różnorodnego śniadania. Muffiny jajeczne to hit w naszym domu, są różnorodne, smaczne i można zrobić  tyle kombinacji ile mamy wgłębień w formie. Wyszły świetne, dobre na ciepło i zimno. Takie mini frittaty.

Składniki:

– 6 jaj (można mniej, zależy ile chcecie muffinek)

– dodatki: pomidory, suszone pomidory, sałata lodowa, kukurydza, chuda wędlina, czerwona cebula – zależy od tego co macie w lodówce

– sól, pieprz, przyprawy

– odrobina mleka

Sposób przygotowania:

Warzywa myjemy, obieramy i kroimy w kostkę. Formę smarujemy masłem i wkładamy do każdego wgłębienia warzywa do połowy wysokości. Do każdego wgłębienia dawałam inne warzywa (mieszałam). Jajka rozbełtać z mlekiem i dodać sól, pieprz, oregano, bazylie. Mieszamy i zalewamy każde wgłębienie jajkiem do 3/4 wysokości. Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni i wkładamy muffiny na 20-25 min.

img_2345

img_2348

img_2349

img_2350

img_2355

 

 

Oceń post

Pati

2 Comments

  1. Świetny przepis – chyba wypróbuję jutro na śniadanie :) Tym bardziej, że już mi się znudziły omlety, jajecznice, jajka sadzone, na miękko, na twardo 😉 Te muffiny to będzie śniadaniowy powiew świeżości 😀

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *