Puszysty omlet z karmelizowanym bananem No ratings yet.

img_2323

Pyszny, puszysty omlet z karmelizowanym bananem na bazie soku świeżo wyciskanego z pomarańczy. Pomysł na bardzo pożywne śniadanie!

Składniki:

– 2 jaja

– masło

– sól

– 2 łyżki mąki pełnoziarnistej

KARMELIZOWANY BANAN:

– banan pokrojony na plasterki

– 0,5 szklanki świeżo wyciskanego soku z pomarańczy

– łyżka soku z cytryny

Sposób przygotowania:

Białka oddzielamy od żółtka. Białko ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę, następnie dodajemy żółtka cały czas ubijając. Zmniejszamy obroty na minimalne i dodajemy przesianą mąkę. Nagrzewamy patelnię, dodajemy łyżeczkę masła. Na rozgrzaną patelnię dodajemy gotowe ciasto i smażymy bez przykrycia około 3-4 min i przewracamy na drugą stronę.

KARMELIZOWANY BANAN: Do rondelka wlewamy przygotowany sok z pomarańczy, dodajemy sok z cytryny i podgrzewamy przez minutę. Dodajemy pokrojonego w plasterki banana i trzymamy na ogniu przez ok. 3-4 min.

Tak przygotowanym sosem zalewamy omlet. Smacznego!

img_2311

img_2316

img_2317

img_2319

img_2320

img_2322

img_2323

Oceń post

Pati

4 Comments

  1. Świetny pomysł z tym karmelizowaiem banana na soku pomarańczowym. U nas ostatnio omlety goszczą bardzo często odkąd w końcu nauczyłam się je robić :)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *