Omlet owsiany No ratings yet.

img_2290

Uwielbiam wszelkiego rodzaju omlety, to niemal idealne śniadanie. Są smaczne, pożywne i można je komponować z różnymi dodatkami. Nie wiem dlaczego dopiero teraz wymyśliłam dodanie płatków owsianych, przecież to takie oczywiste :-) Pyszne, pożywne śniadanie. Można zrobić na słodko lub wytrawnie.

Składniki:

– 8 łyżek płatków owsianych

– 4 łyżki mąki kukurydzianej (może być pełnoziarnista/żytnia/owsiana)

– 4 jajka

– płaska łyżeczka proszku do pieczenia

– szczypta soli

– garść wiórek kokosowych (opcjonalnie, jeśli ktoś nie lubi – nie dodaje)

– Omlet wytrawny: dodajemy zioła: bazylia, zioła prowansalskie, oregano- wedle uznania.

– Omlet na słodko: łyżka miodu, ksylitol

Sposób przygotowania:

Płatki zalewamy wrzątkiem i zostawiamy na około 10 min, żeby zmiękły. Do miski dodajemy jajka, mąkę, proszek do pieczenia, garść wiórek, sól. Miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji. Dodajemy zioła (wersja wytrawna) bądź miód (wersja słodka). Dodajemy płatki owsiane i mieszamy. Smażymy na oleju kokosowym. Polecam zrobić kilka małych placuszków, niż jeden duży z tego względu, że ciężko Wam będzie go przewrócić. Małe omlety można komponować z różnymi dodatkami co też jest plusem. Placuszków wyszło około 10 średniej wielkości. Dla 2-3 osób spokojnie wystarczy.

Można je zjeść z syropem klonowym, powidłami, owocami, twarożkiem. Pomysłów jest wiele. Smacznego!

img_2280

img_2283

img_2284

img_2286

img_2288

img_2290

img_2291

Oceń post

Pati

3 Comments

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *