Tagiatelle z sosem pieczarkowym i kurczakiem 5/5 (1)

IMG_1581

Tym razem przepis na dietetyczny makaron z sosem pieczarkowym i kurczakiem. Na zdjęciu jest bardzo mała porcja. Dlaczego? Mój Piotrek prawie wszystko zjadł. A ja tylko poszłam po aparat….

Składniki:

– makaron tagiatelle pełnoziarnisty

– 500 g pieczarek

– podwójna pierś z kurczaka

– 2 szklanki mleka

– 1 cebula

– 2 łyżki mąki żytniej

– pół pęczka koperku

– sól, pieprz

– 2 łyżki oliwy z oliwek

Sposób przygotowania:

Makaron ugotuj al dente według instrukcji na opakowaniu. Mięso pokrój na mniejsze kawałki. Oprósz solą i pieprzem. Cebulę obierz i pokrój w kostkę. Rozgrzej patelnię, dodaj dwie łyżki oliwy z oliwek. Na rozgrzaną oliwę dodaj cebulę, gdy uzyska złoty kolor dodaj pokrojone na kawałki mięso. Smaż przez chwilę. Pieczarki obierz i pokrój na plasterki. Dodaj do reszty składników na patelnię. Smaż i poczekaj, aż zmiękną i puszczą soki.  Wlej szklankę mleka, wymieszaj i podgrzewaj przez chwilę. W drugiej szklance mleka dodaj dwie łyżki mąki żytniej i wymieszaj. Powoli wlej  na patelnię ciągle mieszając, aby nie było grudek. Podgrzewaj do wrzenia. Pod koniec dodaj posiekany koperek, pieprz i sól. Makaron możesz dodać bezpośrednio do przygotowanego sosu lub nałożyć osobno. Ja wyłożyłam na talerz makaron i dodałam sos. Przepyszny obiad!

IMG_1582

IMG_1585

IMG_1589

IMG_1596

IMG_1598

Oceń post

Pati

One Comment

  1. Mmmm… właśnie takiego lekkiego przepisu szukałam ale zastąpię koperek natką pietruszki. Moim zdaniem jest zdrowsza i zwyczajnie preferuję jej smak!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *