Placki z serka wiejskiego No ratings yet.

IMG_1674

Dziś mam dla Was przepis na placuszki z serka wiejskiego. Są bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu, nie przywierają do patelni z łatwością można je przewrócić na drugą stronę. Są delikatne i puszyste, w połączeniu z owocami dają niepowtarzalny smak. Wyszły mi 3 placuszki, a po jednym byłam już najedzona 😉 Podałam je z owocami (kiwi, banan, jabłko) i polałam syropem daktylowym.

Składniki:

– 200/250 g serka wiejskiego

– 3 kopiate łyżki mąki żytniej (jeśli użyjecie mąki kukurydzianej Wasze placuszki będą miały piękny słoneczny kolor)

– łyżeczka słodziku np ksylitol / lub łyżeczka miodu / lub nic :)

– 1 jajko

Sposób przygotowania:

Serek wiejski przekładamy do miski, dodajemy mąkę, słodzik i jajko. Za pomocą łyżki wszystko mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Na dobrze rozgrzanej patelni z łyżką oliwy z oliwek dodajemy dwie łyżki masy i formujemy z nich placuszki. Smażymy na średnim ogniu 3 min z każdej strony.

IMG_1663

IMG_1666

IMG_1668

IMG_1669

IMG_1670

IMG_1671

IMG_1673

IMG_1674

IMG_1675

 

Oceń post

Pati

One Comment

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *