Fit ciastko z gorącą czekoladą. Fit muffiny. Fit lava cake. Suflet czekoladowy 1/5 (1)

IMG_1481

Każdy z nas zapewne jadł ciastko z wylewającą się, pyszną czekoladą. Miałam ochotę na taki deser, jednak wersja pierwotna jest nieco kaloryczna. Postanowiłam przepis nieco zmienić. Wyszedł tak samo smacznie, jak w pierwotnej wersji!

Składniki:

– 3 łyżeczki masła

– 100 g czekolady gorzkiej

– 2 jajka

– łyżka cukru pudru

– 2 łyżki mąki żytniej

– odrobina soli

Sposób przygotowania:

Czekoladę wraz z masłem rozpuścić. Może to być kąpiel wodna, lub w garnuszku cały czas mieszając na małym ogniu. Odstawiamy na bok, by czekolada nieco ostygła. Całe jajka wbijamy do miseczki, dodajemy cukier, mąkę i sól. Miksujemy. Po chwili dodajemy masę czekoladową i znowu miksujemy. Ja użyłam foremek do muffin. Za pomocą łyżki wyłożyłam masę do foremek. Z piekarnikiem trzeba uważać, w łatwy sposób można przedobrzeć i czekolada nie będzie płynna. Pieczemy w temperaturze 220 stopni około 4-5 minut. Jeśli macie większe formy, czas pieczenia nieco się wydłuży. Ciasteczka były płynne, z wylewającą się czekoladą. Pycha!

IMG_1473

IMG_1477

IMG_1478

IMG_1479

IMG_1481

 

 

Oceń post

Pati

One Comment

Pozostaw odpowiedź Natalia Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *