Fit sałatka z gillowanym kurczakiem No ratings yet.

pf_1438691567

Sałatka z mięsem i owocami, to idealna propozycja na obiad w upalne dni. Sałatka wyszła znakomita, jest pożywna i zdrowa. Robiłam ją kilkakrotnie, częstowałam nią wiele osób i tak przygotowana, posmakowała nawet osobie, która nie znosi połączenia mięsa z owocami.

Składniki:

– filet z kurczaka (przyprawy: majeranek, sól, pieprz ziołowy)

– sałata lodowa

– mango

– winogrona

– pomidor

– melon

– ananas

– ogórek

– cytryna

– sos miodowo musztardowy

– ocet balsamiczny

Sposób przygotowania:

Filet z piersi z kurczaka podzielić na połówki, umyj pod wodą, usuń żylaste części. Natnij mięso na górnej jego częsci w trzech miejscach. Przypraw mięso majerankiem, solą, pieprzem czarnym i ziołowym. Tak przygotowane mięso poukładaj na kratce w poprzek, ustaw kratkę na środkowej półce. Włącz termoobieg i nastaw piekarnik na 170 stopni. Grilluj około 30 min. Jeśli masz piekarnik gazowy to zwiększ temperaturę o 10-20 stopni.

Sałatę, mango, pomidora, melona, ogórka, ananasa i winogrona pokrój w kostkę. Całość wymieszaj, mięso ułóż na górze. Zalej sosem miodowo musztardowym i na końcu polej octem balsamicznym.

Sos miodowo- musztardowy (przygotowanie zajmuje 3 min)

– 2 łyżeczki musztardy, łyżeczka płynnego miodu, 1-2 ząbki czosnku, 5-6 łyżek oliwy z oliwek. Wymieszaj wszystkie składniki. Dressing powinien mieć konsystencję płynną.

pf_1438690943

pf_1438691145

pf_1438691414

pf_1438691461

pf_1438691503

pf_1438691542

pf_1438691567

pf_1438691587

 

Oceń post

Pati

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *