Klasyczna sałatka grecka z fetą (warstwy) No ratings yet.

Mam dla Was przepis na jakże znaną sałatkę grecką. Idealna na drugie śniadanie, kolację czy przekąskę. Zdecydowanie jest moją ulubioną sałatką.

Składniki:

– sałata lodowa

– czerwona papryka

– ser feta

– czerwona cebula

– 2 pomidory

– ogórek

* można dodać oliwki

Sos:

– 2-3 łyżki oliwy

– bazylia, zioła prowansalskie, oregano, pieprz, sól

– łyżeczka soku z cytryny

Sposób przygotowania:

– Umyj sałatę i porwij ją na kawałki

– Pokrój w kostkę paprykę, pomidory (sparzone bez skórki), ogórek, ser feta, czerwoną cebulę w piórka

– Ułóż warstwami: sałata lodowa, papryka, pomidory, czerwona cebula, ogórek, ser feta

Przygotuj sos: do salaterki wlej 2-3 łyżki oliwy, dodaj bazylie, zioła prowansalskie, oregano, pieprz, sól oraz łyżeczkę soku z cytryny. Wymieszaj i zalej sałatkę.

Macie jakiś inny przepis na tego typu sałatkę? Chętnie bym skorzystała. Jeśli macie jakiś pomysł piszcie w komentarzach.

IMG_7703

IMG_7705

 

IMG_7707

IMG_7709

IMG_7711

IMG_7712

 

 

 

Oceń post

Pati

One Comment

  1. Witam. Super blog. Trafiłam przypadkiem i mam zamiar zostać na dłużej. Ciekawe przepisy, które muszą powpisywać w mój kulinarny zeszyt :) Czy ta sałatka, to ta sama którą zaserwowałaś na biznesowym śniadaniu? Wygląda pięknie ułożona warstwowo :) Wesołych Świąt życzę :)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *