Zupa, krem z pieczonej cukinii No ratings yet.

Ostatnio pokochałam zupy/kremy. Eksperymentuje z nowymi dodatkami i tak powstał krem z pieczonej cukinii. Wszystkim domownikom smakował, wyszedł naprawdę znakomity, robi się go szybko, jest syty oraz mało kaloryczny. 

Składniki

– 3 średnie cukinie 

– 2 cebule

– 4 ząbki czosnku

– Sok z cytryny (ja wycisnęłam całą cytrynę)

– Łyżka masła

– Pieprz czarny, ziołowy, cytrynowy i sól

– 1 litr bulionu warzywnego/ lub tylko woda

– Łyżka oliwy z oliwek

 

Sposób przygotowania:

– Umyte cukinie pokrój na połówki. Skrop oliwą z oliwek, posyp pieprzem ziołowym, czarnym, cytrynowym i solą. Włóż do piekarnika nagrzanego w 180 stopniach na około 20 min (do momentu zbrązowienia skórki)

– Do garnka wlej litr wody, użyj 2 kostek drobiowych (może być sama woda)

– Cebulę obierz i pokrój na drobno, ząbki czosnku obierz i przeciśnij przez praskę. Cebulę i czosnek podsmaż na rozgrzanej patelni z masłem.

– Do bulionu (lub wody) dodaj upieczoną i pokrojoną na kawałki cukinię, cebulę i czosnek. Zmniejsz ogień i gotuj pod przykryciem 10-15 min. Dopraw solą, pieprzem czarnym, cytrynowym i ziołowym. Używając blendera zmiksuj całość, aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Dodaj sok z cytryny i wymieszaj. Gotowe.

 

IMG_7670

IMG_7671

IMG_7674

 

IMG_7678

IMG_7681

IMG_7683

IMG_7687

IMG_7688

IMG_7690

Oceń post

Pati

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *