Dietetyczna chińszczyzna z kurczakiem i ryżem basmati No ratings yet.

Tym razem mam dla Was przepis na chińszczyznę z kurczakiem i ryżem basmati. Spróbujcie… w smaku jest REWELACYJNA! Mięso wyszło idealne :)

Składniki:

– filet z kurczaka

-Warzywa/gotowa mrożonka chińska (użyłam mrożonki)

-sos sojowy

-bazylia, sól, pieprz

– sok z cytryny

Sposób przygotowania:

Kurczaka pokroić  w paski, marynujemy w sosie sojowym i smażymy na patelni bez tłuszczu. Ryż ugotować według instrukcji na opakowaniu (około 15 min). Jeśli mięso jest gotowe dodajemy warzywa i mieszamy. Po około 15 min jak warzywa zmiękną dodajemy wyciśnięty

 

sok z cytryny (1-2 łyżki). Po chwili dodajemy ryż i mieszamy.  W razie potrzeby przyprawiamy do smaku- ja użyłam bazylii, soli i pieprzu ziołowego. Szybki zdrowy obiad :) 

Zamiast ryżu basmati można użyć dziki ryż.

IMG_9147

IMG_9150

 

 

IMG_9154

IMG_9155

IMG_9159

IMG_9163

IMG_9164

IMG_9166

 

 

 

Oceń post

Pati

3 Comments

  1. Dopiero odkryłam twojego bloga, ale czuje, że będę na niego cżęsto zaglądać. Przyrządzam to samo danie, jednak mięso staram się grillować, a warzywa gotuje na parze. Przestałam stosować sól i może zabrzmi to zupełnie dziko, smakuje idealnie. Pozdrawiam

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *