Przepisy na dietetyczne przekąski No ratings yet.

Jeśli nie macie pomysłu na zdrowe przekąski przedstawiam Wam 8 przepisów na fit przekąski :) Świetnie nadają się na imprezę w domu, na przystawkę dla gości, czy zwyczajnie jako przekąska między głównymi posiłkami. Koniecznie wypróbujcie i podzielcie się tym w komentarzu!

1. Nadziewane pomidory

Składniki:

– 5 pomidorów malinowych

– Twarożek półtłusty

– Szczypiorek

– 5 rzodkiewek

– Sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Pomidory umyć, wyciąć górę. Ze środka pomidorów wydrążyć miąższ. Przygotować farsz. Szczypiorek i rzodkiewki umyć, drobno posiekać, wymieszać z twarożkiem, przyprawić solą, pieprzem.

Gotowym farszem wypełnić pomidory, ułożyć na płaskim talerzu, udekorować np. świeżym szczypiorkiem/koperkiem.

1

2. Jajka faszerowane:

Składniki:

– 4-5 jajek ugotowanych na twardo

– 3 plastry szynki drobiowej

– szczypiorek

– rzodkiewki

– 1/3 łyżeczki czerwonej papryki w proszku

– Pół łyżeczki musztardy

– 2 łyżeczki chudego serka homogenizowanego

– sól i czarny pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Jajka obrać, przekroić na pół i wydrążyć z nich żółtka, tak by nie uszkodzić białek. Szczypiorek drobno posiekać, rzodkiewki pokroić w malutka kosteczkę. Żółtka z serkiem i musztardą rozgnieść na gładką masę. Dodać rzodkiewki, szczypior, przyprawy. Masą faszerować białka.

2

3. Szparagi w szynce parmeńskiej

Składniki:

– szynka parmeńska

– szparagi

– ser twarogowy

– jogurt naturalny

– koperek

– sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Ser wymieszać z jogurtem do uzyskania konsystencji pasty. Dodać posiekany koper, przyprawić. Szynkę posmarować cienko pastą twarogową, na środku położyć szparaga i zawinąć.

3

4. Roladki z cukinii

Składniki:

– 1 cukinia

– 8 łyżeczek serka naturalnego

– oliwki zielone (opcjonalnie)

– suszone pomidory

– sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Cukinię należy włożyć do gotującej się wody i gotować przez chwilę, by zmiękła. Następnie pokroić ją wzdłuż, na dość cienkie plastry. Brzegi cukinii odciąć. Pomidory i oliwki należy odsączyć i drobno pokroić. Serek naturalny wymieszać z oliwkami i suszonymi pomidorami oraz doprawić solą i pieprzem. Plastry cukinii wysmarować farszem i zwinąć w rulonik, tworząc roladkę. Można je pospinać wykałaczkami w razie potrzeby.

4

5. Warzywne paluszki

Składniki:

– marchewka

– papryka

– seler naciowy

– jogurt typu greckiego

– przyprawy

– sos tzatziki/jogurtowy

Sposób przygotowania:

Marchewkę obrać. Wszystkie warzywa pokroić w słupki i wstawić do pojemniczków, tak jak paluszki. Przygotować ulubiony sos, może być to sos jogurtowy z przyprawami lub sos tzatziki (jogurt naturalny z pokrojonym drobno ogórkiem). Pyszne, chrupiące i świeże warzywa, należy jeść zamaczając je w dipie.

5

6. Dietetyczne krakersy z cieciorki

Składniki:

– 1 szklanka mąki z ciecierzycy (surowej)

– 1/4 szklanki mąki pełnoziarnistej

– 1 jajko

– 1 łyżka oliwy z oliwek

– 1/3 szklanki wody

– 1 łyżeczka otrębów

– Pół łyżeczki soli

– Pół łyżeczki czosnku granulowanego

– Pół łyżeczki papryki mielonej

– 1 łyżeczka ziół prowansalskich

– pieprz

– sezam do posypania

Sposób przygotowania:

Rozgrzewać piekarnik do 180 stopni. W misce wymieszać mąkę z ciecierzycy, mąkę pełnoziarnistą i wszystkie przyprawy. W małej miseczce roztrzepujemy jajko, po czym należy dolać je do suchej masy. Dodać oliwę z oliwek i wodę. Wodę najlepiej jest dodawać stopniowo. Zagniatamy ciasto przez kilka minut. Dzielimy ciasto na dwie części i formujemy je w kule. Następnie podsypując lekko blat mąką, cienko rozwałkowujemy porcję ciasta. Kroimy radełkiem lub nożem na prostokąty pożądanej wielkości. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Smarujemy krakersy wodą lub roztrzepanym jajkiem. Posypujemy sezamem i świeżo mielonym pieprzem. Pieczemy je przez około 15 minut, na złoto-brązowy kolor.

6

7. Pieczarki faszerowane z mięsem mielonym

Składniki:

– 6 pieczarek

– ok. 1/4 piersi z kurczaka

– 1/4 cebuli

– sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Pieczarki umyć i wydrążyć. Mięso zmielić, dodać posiekaną cebulkę i przyprawy. Wydrążone pieczarki nafaszerować mięsem. Piec w ok. 180st. przez 5-10 min.

7

Która propozycja przekąski najbardziej Wam przypadła do gustu?

Oceń post

Pati

2 Comments

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *