5 przepisów, pomysłów na zdrowe śniadanie No ratings yet.

Oto propozycja 5 śniadań, które możesz wykorzystać w swojej diecie. Każda z nich jest przeze mnie sprawdzona więc śmiało mogę polecić :) 

1. Pasta z tuńczyka

Składniki:

– 3 jaja ugotowane na twardo

– 1 puszka tuńczyka w sosie własnym

– 2 ogórki kiszone

– Pół czerwonej papryki

– Koperek

– Łyżeczka musztardy

– Łyżeczka oliwy

– Sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Jajka, ogórki, paprykę pokrój w kostkę, tuńczyka odsączyć z zalewy. Koperek posiekaj. Jajka wymieszaj z tuńczykiem, dodaj resztę składników i wymieszaj. Dopraw solą i pieprzem, dodaj musztardę z oliwą i ponownie wymieszaj.

1.jak-zmniejszyc-fotke_pl

2. Kanapka z łososiem i rukolą

Składniki:

– Łosoś wędzony

– Garść świeżej rukoli

– Szczypiorek, sól, pieprz, kilka kropli soku z cytryny

Sposób przygotowania:

Kanapki smarujemy masłem, kładziemy łososia, rukolę, szczypiorek, doprawiamy i skrapiamy sokiem z cytryny.

2

3. Granola z żurawiną

Składniki:

– 1 szklanka płatków owsianych górskich,

– 1 szklanka płatków żytnich,

– 1 szklanka płatków orkiszowych,

– 1/2 szklanki suszonej żurawiny

– 1 łyżka siemienia lnianego,

– szczypta soli,

– 4 łyżki miodu,

– 4 łyżki oliwy,

– 1/2 szklanki świeżo wyciśniętego soku z jabłek

Sposób przygotowania:

Na początku wymieszaj oliwę, miód i sok. Po kolei dodaj płatki, siemię lniane, i szczyptę soli. Dokładnie wymieszaj. Całość wyłóż na blachę na papier do pieczenia i pieczemy ok. 30-40min. w piekarniku rozgrzanym do 150st. Mieszaj co ok. 10 minut, sprawdzając czy płatki nie rumienią się zbyt szybko. Im częściej będziesz mieszać, tym granola będzie bardziej sypka. Po upieczeniu studzimy w otwartym piekarniku. Dodaj żurawinę. I masz spory zapas na dłuższy czas.

granola-z-jaglanka-zurawinami-migdalami-i-wiorkami-1-1800x1200

4. Owsianka z owocami

Składniki:

– 4 maliny

– 4 truskawki

– 5 borówek

– 1/4 jabłka

– 3 plasterki banana

– kilka posiekanych orzechów włoskich i laskowych

– 5 łyżek płatków owsianych np Górskie

– 150 ml mleka 2%

Sposób przygotowania:

– Mleko zagotuj i zalej nim płatki owsiane,odstaw na parę minut aż napęcznieją płatki. Dodaj owoce oraz posiekane orzechy. Możesz dodać łyżkę miodu.

4

5. Placki owsiane z cynamonem

Składniki:

na 1 porcję /6-8 placuszków/

– 1 średnie jabłko

– 1 jajo

– 2 łyżki płatków owsianych

– 2 łyżki otrębów owsianych

– 2 łyżki mąki pełnoziarnistej

– 1 płaska łyżeczka cynamonu

– 1 łyżeczka proszku do pieczenia

– 4-5 łyżek roztopionego masła

Sposób przygotowania:

Jabłko obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Do miski przełóż wszystkie suche składniki i dokładnie ze sobą wymieszaj, dodaj do nich jajko, starte jabłko oraz roztopione i ostudzone masło, ponownie wymieszaj.

Całość zostaw pod przykryciem na ok. 10 minut, aby płatki i otręby napęczniały.

Jeżeli ciasto wyjdzie zbyt gęste możesz dodać więcej roztopionego masła.

Rozgrzej patelnię, najlepiej teflonową, umożliwiająca smażenie beztłuszczowe i łyżką nakładam małe porcje ciasta. Smaż placki z każdej strony na złocisto. Podaj na ciepło.

Placki możesz zjeść z jogurtem naturalnym, dżemem, miodem, owocami.

5

Który z powyższych propozycji śniadań najbardziej przypadł Wam do gustu?

Oceń post

Pati

One Comment

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *