Zupa – krem z pieczarek z prażonym słonecznikiem No ratings yet.

IMG_8014

Dodaje obiecany przepis na krem z pieczarek. Robiłam po raz pierwszy i nie sądziłam, że wyjdzie tak dobry. Krem robi się błyskawicznie, jest syty i baaardzo smaczny. Jeśli lubisz smak pieczarek, ten krem z pewnością Ci posmakuje.

Składniki

– 500 g pieczarek

– 1-2 cebule ( ja dałam 1,5)

– Garść prażonego słonecznika

– bulion warzywny

– Masło (łyżka)

– Jogurt naturalny gęsty (3 łyżki)

Sposób przygotowania:

Bulion warzywny rozpuszczamy w 1 l wrzącej wody, w tym czasie oczyszczamy pieczarki i kroimy w plasterki, cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Pieczarki i cebulę podsmażamy na łyżce masła, przez około 10 min od czasu do czasu mieszając.  Do bulionu dodajemy podsmażone pieczarki z cebulą i mieszamy. Doprowadzamy do wrzenia. Do miseczki przelewamy trochę buliony i mieszamy z jogurtem naturalnym ciągle mieszając. Kiedy będzie jednolity kolor wlewamy z powrotem do garnka z bulionem. Mieszamy. Dodajemy pieprz i sól. Teraz wystarczy wszystko zmiksować- używamy blendera ręcznego, bądź przelewamy do blendera. Po zmiksowaniu mieszamy i koniec :-) Po podaniu, można dodać garść prażonego słonecznika.

IMG_7999

IMG_8002

IMG_8003

IMG_8005

IMG_8007

IMG_8008

IMG_8011

IMG_8012

IMG_8014

Oceń post

Pati

5 Comments

  1. Jakoś nie przemawia do mnie kostka rosołowa, kompletnie nie używam takich dodatków jak kostki i wegety

  2. Od dzisiaj mój ulubiony krem / ulubiona zupa. Jak zwał tak zwał. Szybko i smacznie. Dużo pieprzu i niebo w gębie :) dzięki

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *