TOP 10 NAJZDROWSZYCH PRODUKTÓW No ratings yet.

Top 10 najzdrowszych produktów, które należy wprowadzić do diety, aby cieszyć się w pełni zdrowiem, energią i pięknem :) Odpowiednio zbilansowana dieta dostarcza nam energii, sił i witalności. Przedstawiam 10 najzdrowszych produktów, które powinny znaleźć się w diecie.

1. Jajka

Jajka są produktem bardzo odżywczym. Jajka są przede wszystkim źródłem pełnowartościowego białka, łatwo przyswajalnego przez organizm. To białko wzorcowe, zawierające wszystkie aminokwasy, w tym niezbędne, których organizm nie potrafi sam wyprodukować, i to w odpowiednich ilościach. Są również bogate źródło witaminy A, E, D i K oraz B2 i B12, kwasu pantotenowego i składników mineralnych: fosforu, potasu, wapnia, żelaza, magnezu. W żółtku jest luteina, która chroni oczy przed szkodliwym promieniowaniem UVA i UVB, zapobiega zwyrodnieniu plamki żółtej i poprawia widzenie. Pamiętajcie, że jajka sprzyjają odchudzaniu :)

brown eggs

2. Chude mięso wołowe

Chude mięso wołowe jest jednym z najlepszych źródeł bardzo dobrze przyswajalnego żelaza (zbyt mała jego ilość prowadzi do anemii). Już spożywanie bardzo małych ilości wołowiny (3 gramy dziennie) może okazać się zbawienne dla ciała i wspomóc umiejętność wchłaniania żelaza z innych źródeł. Wołowina zawiera witaminy B, która pomaga ciału zamieniać jedzenie w energię. Jeżeli możesz, postaw na mięso wołowe wyprodukowane naturalnie, ze zwierzętami karmionymi trawą, a nie paszą – tego typu mięso zawiera dwa razy więcej witaminy E – potężnego wzmacniacza mózgu.

2

3. Łosoś

Łosoś jest bogaty w witaminę D i jest jednym z najlepszych źródeł kwasów omega-3, jakie możemy znaleźć. Te ważne kwasy tłuszczowe mają bogatą paletę różnego rodzaju właściwości korzystnych dla naszego zdrowia – od chronienia przed chorobami serca, aż po wygładzanie skóry i wspomaganie odchudzania czy poprawianie nastroju i minimalizowanie objawów artretyzmu. Łososia możemy przyrządzić na wiele sposobów jako główne danie na obiad, lub dodając do sałatki :) Tą rybkę powinniśmy spożywać przynajmniej raz w tygodniu.

3

4. Owsianka

Owsianka jest świetnym pomysłem na śniadanie. Są bardzo bogate w błonnik, można dodawać wiele składników takich jak owoce, orzechy, można zrobić na mleku bądź wodzie.  Owsianka jest idealnym daniem dla osób odchudzających się, zawiera witaminy i składniki mineralne, ma mało kalorii. Dodatkowo usprawnia pracę jelit.

4

5. Oliwa z oliwek

Oliwa z oliwek to olej roślinny zawierający dużą ilość nienasyconych kwasów tłuszczowych o dobroczynnym działaniu na ludzki organizm. Jest pełna specjalnych tłuszczów, które redukują poziom „złego” cholesterolu i zwiększają poziom tego „dobrego”, jednocześnie działając zdrowo na serce. Jest bogata w antyoksydanty, które pomogą w zredukowaniu ryzyka zachorowania na raka i inne chroniczne choroby, jak Alzheimer. Oliwa jest idealna jako sos do sałatek, marynowania, a także do smażenia.

5

 6. Brokuły

Brokuły to cenne źródło witaminy C, która wspomaga odporność, a także witaminy A, K, oraz kwasu foliowego. Brokuły są bogate w wapń, fosfor, potas oraz magnez. Jak widać brokuły to potężna dawka minerałów i witamin. Brokuły najlepiej przygotowywać na parze, wtedy nie tracą cennych witamin i składników mineralnych.

6

7. Szpinak

Szpinak jest bogaty w witaminę C, zawiera sporo żelaza i innych niezbędnych witamin i minerałów. Szpinak poleca się jako składnik diet odchudzających, ponieważ jest niskokaloryczny – 100 g gotowanego szpinaku to tylko 20 kalorii. Powinny go jeść osoby osłabione i cierpiące na anemię. Gotuj zamarznięte liście szpinaku (dostarczają więcej żelaza, niż szpinak gotowany ze stanu surowego) i podaj je z obiadem, najlepiej kilka razy w tygodniu.

7

8. Kasza jaglana

Kasza jaglana jest lekkostrawna i nie uczula, bo nie zawiera glutenu. Kasza otrzymywana jest z prosa. Jej drobne, żółte ziarenka, z czarną kropką zapobiegają wielu chorobom. Jest łatwo przyswajalna i bardzo pożywna. Można ją jadać na różne sposoby, do obiadu zamiast ziemniaków, ryżu czy makaronu. Posiada również wiele właściwości prozdrowotnych. Kasza jaglana  to najzdrowsza z kasz. Najbardziej lekkostrawna i jedyna o właściwościach zasadotwórczych.

8

 9. Jogurt naturalny

Jogurt naturalny dostarcza przede wszystkim wapnia, białka i witamin rozpuszczalnych w tłuszczach. Jogurt jest produktem uniwersalnym- można go jeść bez dodatków lub też z płatkami, owocami czy bakaliami, bądź używać jako podkład do koktajli owocowych. Dodatkowo jogurt można stosować jako sos do sałatek

9

10. Soja

Soję zalicza się do najważniejszych produktów żywnościowych na świecie. Zawiera w sobie wiele substancji odżywczych. Soja zasłynęła dzięki bardzo wysokiej zawartości białka i korzystnemu zestawu aminokwasów. Soja nie zalega w żołądku, ponieważ ma działanie zasadowe i nie wytwarza kwasów, nie ma cholesterolu.

10

A jakie są Wasza ulubione produkty, których nie może zabraknąć w diecie?

Oceń post

Pati

One Comment

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *