Zwijana serowa rolada z piersi z kurczaka i pieczarkami No ratings yet.

Roladę można jeść na ciepło i zimno. W obu przypadkach smakuje wyśmienicie, jest bardzo delikatna. Przepis dostałam od mamy- jedynym zamiennikiem jaki zastosowałam, to zamiast majonezu dodałam jogurt naturalny :) 

Składniki:

– 3 jajka

– 200 g żółtego sera

– 500 g pieczarek

– cebula

– 3 łyżki jogurtu naturalnego

– pierś z kurczaka

– sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Jajka roztrzepać, dodać jogurt naturalny i starty na grubych oczkach ser żółty. Dodajemy pieprz i sól. Dokładnie mieszamy.
Na blachę wykładamy papier do pieczenia. Uzyskaną masę wlewamy na blachę i wkładamy do piekarnika na 15 min w 180 stopniach. 
Wyciągamy gotowy placek. 
Pierś z kurczaka kroimy jak najcieniej i dodajemy ulubione przyprawy (tymianek, bazylia, zioła prowansalskie)
Cebulę zeszklić na 2 łyżkach oliwy z oliwek, dodajemy pieczarki i smażymy na małym ogniu.
Na gotowym placki układamy pierś z kurczaka, pieczarki, cebulę. Całość zwijamy w papierze do pieczenia po długości i znowu dajemy do piekarnika tym razem na 40 min w 180 stopniach.

Do tego zrobiłam sałatkę z pora i startej marchewki, dodałam pieprz, sól i koniec :)

Ziemniaków nie polecam, na zdjęciu to była porcja przygotowana dla taty, więc ziemniakami proszę się nie sugerować. Taką gotową roladą i sałatką spokojnie można się najeść :) 

 

10622141_793139920764436_844791488_n
11149008_793139907431104_1047663392_n
11160296_793139904097771_1585437943_n (1)
11149213_793139914097770_1088314358_n
11092705_793139930764435_698119324_n

Oceń post

Pati

4 Comments

  1. Rolade jadlam ale w wersji z majonezem zamiast jogurtu. Rolada pychota ale nastepnym razem zrobie z jogurtem

    • Hmm… Mi nic nie przywarło, spróbuj użyć minimalnej ilości oliwy z oliwek. Rozsmaruj palcem oliwę po papierze, ale minimalną ilość- ciasto ładnie odejdzie od papieru :)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *