Razowe pierogi z twarożkiem, jabłkiem i cynamonem No ratings yet.

Tym razem mam dla Was razowe pierogi. Kto z nas nie lubi pierogów ?:) Postanowiłam je trochę zmodyfikować, żeby osoby na diecie, też mogły skusić się na ukochane pierożki :)

Składniki:

Ciasto:

– 2 szklanki mąki pszennej (można użyć tylko mąki pełnoziarnistej, zrobiłam obiema metodami i smak był podobny)

– 1 szklanka mąki pełnoziarnistej (ja używam Gdańskie młyny)

– 70 g jogurtu naturalnego

– 1/2 szklanki wody

– szczypta soli

Nadzienie:

– Twarożek półtłusty

– Jabłko

– Cynamon

Sposób przygotowania:

Najpierw przygotowujemy farsz. Jabłko po obraniu należy zetrzeć na tarce o małych oczkach. Twarożek półtłusty mieszamy z jabłkiem posypujemy cynamonem. Mąkę wysypujemy na stolnicę, dodajemy jogurt, wodę, sól i wyrabiamy około 10 minut. Jeśli ciasto będzie za suche dodajemy wody, jeśli za mokre, wtedy dajemy więcej mąki. Ciasto wałkujemy aby był jeden duży placek. Ja wycinałam małe placuszki za pomocą szklanki. Na każdy placuszek wykładamy porcje farszu i sklejamy pierogi. Później należy zagotować osoloną wodę w dużym garnku i wrzuć pierogi do wrzątku. Po wypłynięciu, gotuj jeszcze dwie minuty. Gotowe pierogi można podawać z jogurtem naturalnym.

IMG_5882

IMG_5883

IMG_5886

IMG_5888

IMG_5892

IMG_5893

 

Oceń post

Pati

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *