Pierś z kurczaka w sosie musztardowo – miodowym z sałatą i winogronem No ratings yet.

 Dzisiejsza propozycja na obiad to pierś z kurczaka w sosie musztardowo – miodowym podane na liściach sałaty z odrobiną winogrona. Owoce dodały świeżości obiadu – nie spodziewałam się, że winogron doda bardzo dużo smaku. Obiad zdecydowanie jeden z lepszych do którego będę często wracała :)

Składniki:

– 500g piersi z kurczaka

-sałata lodowa lub jakakolwiek inna

Marynata do mięsa:

– 1 łyżka musztarda

– 4 łyżki oliwy z oliwek

– 2-3 ząbki czosnku

– 1 łyżeczka tymianku

– 1 łyżeczka octu balsamicznego

– 1 łyżka miodu

– 1 łyżeczka soku z cytryny

– sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Pierś z kurczaka lekko rozbijamy aby nie była zbyt gruba, następnie kroimy w paski. Mięsko zostawiamy i przygotowujemy marynatę do mięsa. Do miseczki wlewamy 4 łyżki oliwy z oliwek dodajemy do tego 1 łyżkę musztardy, 2-3 ząbki czosnku, łyżeczkę tymianku, łyżeczkę octu balsamicznego, łyżkę miodu, łyżeczkę soku z cytryny dodajemy pieprz i sól i wszystko dokładnie mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji.

Pierś z kurczaka układamy w naczyniu tak aby całe mięso się zmieściło wlewamy przygotowaną marynatę na mięso i odkładamy do lodówki na 2h. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek, smażymy mięso na małym ogniu po kilka minut z każdej strony. Gotowe mięso podajemy na liściach sałaty razem z winogronem.

Smacznego!

IMG_5089

IMG_5092

IMG_5096

IMG_5101

IMG_5102

IMG_5104

IMG_5108

IMG_5108

IMG_5112

Oceń post

Pati

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *